Грижа за болен от деменция у дома

   Хората, които се грижат за болен с деменция у дома,  ежедневно се изправят пред проблеми и спорове, които трябва да разрешават. Някои от проблемите, с които се сблъскват всеки ден, могат да бъдат избягнати. Ето няколко съвета, които биха могли да ви помогнат  да се справяте с ежедневните грижи, необичайното поведение и  агресията на човек с деменция.

Физическата  активност оказва значително благоприятно влияние върху здравословното състояние на дементно болния. В ранните стадии на заболяването се запазват  основни умения, които  могат да бъдат използвани за повишане на  увереността в собствените възможности. Факт е, че много обикновени ежедневни дейности като разходки, лъскане на обувки, работа в градината, слушане на радио или грижите за домашния любимец са полезни и могат да доставят удоволствие и да осмислят деня. Това би отвлякло вниманието  от стреса на заболяването и би помогнало да се фокусира върху позитивната  и забавната страна на живота. Някои видове дейности като  слушането на музика или писането успокояват  и помагат за изразяване на  чувствата.

 • Окуражавайте близките си да се радват на дейностите, които извършват.
 • Поставяйте необходимите неща на  места, където да се виждат и да се достигат лесно.
 • Използвайте кратки и ясни изрази, когато обяснявате, какво и как да се свърши.
 • Отделете време заедно да вършите нещо забавно и за двама ви различно от нормалните ежедневни дейности – разхождайте се, играйте карти, редете  пъзели  или работете заедно в градината или в  кухнята
 • Хората с деменция много често не помнят скорошни събития, но лесно си спомнят моменти от миналото. Разговаряйте за миналото, докато разглеждате стари снимки или слушате музика, но трябва да сте внимателни, да подбирате случките, за които ще говорите, защото понякога миналото  може да предизвика бурни емоции в човек с деменция. Избягвайте да задавате много специфични въпроси, които биха затруднили вашия близък – основната цел е по-скоро да се радвате на спомена, отколкото да го накарате да се чувства проверяван по някакъв начин
 • Посещението на  любимо място може да стимулира паметта и да предизвика приятни спомени
 • Много хора изпитват удоволствие да пеят, танцуват или да слушат музика

Въпреки че е важно хората с деменция да останат активни колкото е възможно по- дълго, не ги форсирайте да вършат неща, които не им доставят удоволствие.

Тоалет и къпане

За много възрастни това е дейност, която е много лична. Попитайте вашия близък  как предпочита да извършите тоалета му. Оставяйте го да извършва това, което все още може сам, и му помагайте само когато е необходимо.

Няколко практични полезни съвета

 • Затоплете банята. Задължително проверете водата да не е много топла или мнго студена.
 • Тактично напомняйте коя стъпка следва в процеса на извършване на персоналната хигиена, подавайки четката за зъби, сапуна или кърпата. Ако е необходимо, покажете как се използват.
 • Дълбоката вода предизвиква страх и безпокойство у тях, трябва да ги уверите, че водата във ваната е плитка.
 • Някои се страхуват или се дезориентират от водата на душа, която пада върху главата им, в този случай може би е по-добре да използвате ръчен душ.
 • Поставате такава ключалка на вратата, която да  може да се отваря отвън.
 • Поставете рогозка за баня пред душа, мивката  и тоалетната, за да предотвратите евентуално подхлъзване.
 • Може да поставите стол  за сядане в банята, докато извършвате тоалета на вашия близък.
 • По възможност поставете парапет до душа и тоалетната.

Уверете се, че сте подготвили всичко необходимо под  ръка преди да започнете.

Справяне с необичайното поведение

 • Запомнете/ имайте предвид, че деменцията може да увреди логическото мислене на човек  и това, което е ясно/ очевидно за вас, може да изглежда различно за човек с деменция.
 • Запомнете, че всяко поведение е средство за общуване/комуникация. Ако вие можете да установите/разберете какво дементно болния се опитва  да ви каже, вие ще решите проблема много по-бързо. Погледнете отстрани ситуацията, опитайте се да го разберете, успокоите и да му вдъхнете увереност.
 • Опитайте се да привлечете и задържите вниманието му преди да започнете комуникацията
 • Осъществете контакт „очи в очи”. Това ще му помогне да се фокусира върху вас
 • Опитайте да сведете до минимум страничните шумове като радио,  телевизия или разговор на други хора
 • Ангажирайте човека със спокойни дейности, като разхождане на кучето или свирене/слушане на любима музика.
 • Ако необичайното поведение, като непрекъснотото повтаряне на едни и същи движения и въпроси ви изнервя, извинете се и излезте за малко от стаята.

Запомнете, че е възможно причината за дадено поведение на вашия близък с деменция е, невъзможността да разберате какво иска да ви каже.

27 Replies to “Грижа за болен от деменция у дома”

 1. А какво да правим когато деменцията напредне толкова, че близкият ни не е в състояние да върши нищо сам? Моята майка вече седи по цял ден вцепенена на ръба на леглото и не знае как да се нахрани, не дава да я почистим и преоблечем. Когато я повдигнем крещи, блъска, ругае с думи, които цял живот не съм чувала от нея. Просто е невъзможно да я обслужваме вече. Отчаяни сме и не знаем какво да направим. Нямаме средства да я настаним в частен дом или хоспис, а за държавните знам че се чака много.

 2. Съветите са многа хубави но за начална форма а при нас всичко е много напреднало Той не познава нито внуците си ни то голямата си дъщеря защото я вижда веднъж в месеца Живеем при малката дъщеря и знае само нейното име и мойто Иначе не е агресивен защото едното от лекарстата които взема е за потискане на агресивноста Грижите ми са като за едно малко дете дори повече че малкото дете неяма нужда от бръснене Аз имам много заболявания едно от тях е белодробно и не мога да вляза в болница защото няма кой да го гледа От но ва година до сега се разболявам за трети път дори в момена съм на антибиотик но не ми минава Лекуващата ми лекарка иска да вляза в болницата но аз отказвам Дайте ми съэвет моля ви Ще ви бъда много благодарна

 3. До Милка Спасова

  Кой ще го гледа, ако с Вас стане нещо? Задължително се погрижете за здравето си, а други членове на семейството да вземат болничен или отпуск докато Вие сте в болница.
  Може да Ви изглежда неприемлив съвет, но мисля, че това е рационалното решение.
  Аз също се грижа за майка ми в подобно състояние, но помощ винаги е необходима. Не я спестявайте съвсем на останалите членове на семейството, защото следващата, която ще има нужда от грижи ще сте Вие.

 4. преди ниаколко години биахот вголиам стрес имах нуждаот помощ научих за здружението там ме питаха материално соц састоиание те помагат дадаварварнимх личната си карта потписах ходих на срештити не намерих смисал исках си документа обратно казаха като го намериме ще го варниме след месец пак званих отказаха всичко казано биах при адвокат исчаквам дами се обааиат така сега имам по голиам стрес като виарвате че има добри инстанци и слагате потпис

 5. А какво да успокои непосредствените съседи когато човека с агресивно поведение е оставен без надзор и близките не правят нищо да гарантират безопасността им. Имам предвид нито обясняват кой го гледа, как го отопляват, кой ще гарантира дали няма да предизвика пожар от газова бутилка или от ток.

 6. Какво е лекарството за потискане на агресивността?
  Как се прави пълномощно на човек с деменция?

 7. И аз имам проблем с майка ,освен другите заболявания ,а те не са малко има и деменция .Много е тежко и тъжно да гледам как страда !Опитвам се колкото си може да й осигурявам разходки срещи с приятелки ,слушане на музика ,нищо не я радва ,нищо не е интересно
  Често плаче ,не иска да взема лекарствата си , мнителна е и мисли че нарочно и давам други хапчета за да я отровя !

 8. Здравейте моят баща е с тежка деменция вижда малковечер не спи пие хлорпротиксен и е объркан много не може вече и да се движе сам как да се справим опитахме много лекарства но страничните ефекти веднага ги проявява моля за помощ !

 9. Най-доброто лекарство за дементно болния родител се нарича Любов. Показвайте обичта си, уважението, общувайте, прегръщайте и ежедневно му давайте голяма доза Любов! Всеки добър родител заслужава това. Когато се грижиш с Любов не чувстваш умора, а истинска радост, че си полезен на този, който те е дарил с Живот. Истински щастлива съм, че имам тази възможност всеки ден да показвам признателността си към моята Създателка. Дори и в този етап на възрастта си тя е повече от Великолепна!

 10. Aко този родител никога не е бил добър, бил е алкохолик, биел е майка ви, развели са се, а той е получил инсулт и колкото и да го мразите вече 25 години грижите за него лежат на плещите ви, каква любов може да му дадете? Вече мисля за самоубийство, то е ясно, че целта на живота му е само да трови живота на другите, не изпитвам никаква признателност и любов към него, просто се водя негов син, което е най- голямото наказание на света.

 11. Свекърва ми е болна от Алцхаймер каквото и да направя постоянно е нервна вика крещи лекарства та не помагат аз самата покрай нея се разболях не знам какво да направя постоянно иска да пуши

 12. Имате ли нужда от заем? Предоставяме сериозни заеми на физически лица, фирми и инвеститори. Ние предлагаме кредити за автомобили, автокредити, коледни заеми, лични заеми, ипотечни кредити, кредит от € 2000 до € 100,000,000, при 2% лихва, много изгодни лихвени проценти. Свържете се с нас чрез: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Оферта за заем

 13. Първо и преди всичко се абстрахирайте от чувството за дълг и хорското мнение. Грижете се за здравето си. Вие сте важните и отговорните за своя живот. Не сте отговорни за състоянието на родителите си . Те са в това състояние, защото са били безотговорни към своето здраве и сега падат на ръцете на децата си. Особено,ако не са били перфектни родители, живяли са си живота егоистично, нищо не са осигурили на децата си и накрая им падат на ръцете като финал да им досъсипят живота. Задължителна е специализираната помощ, и това не са случайните гледачки в къщи.Хоспис или друго специализирано заведение, гледане на дементен в къщи е мъка за всички. Не е въпросът до парите, като трябват се намират, а в случая трябват. Не се нагърбвайте да гледате дементен сам в къщи , защото това ще ви съсипе. Болният няма да се подобри, ще се измъчите, ще се мъчите и двамата и в един момент той ще си отиде от този свят и вие ще сте развалина. Или перфектна организация на цялото семейство, ако сте повече хора или хоспис. Да гледаш дементен сам е самоубийствена безотговорност към себе си и към него също .

 14. Предлагаме най-новото откритие, тествано в клиниката в Хайделберг, Германия срещу деменция и алцхаймер, както и за аутизъм. На моята близка, която го използва, майка и след 3 инсулта не познаваше никой. След 2 месечна консумация на продукта се възстанови, но е добре да се прави поне 3 месечен курс с прием всеки ден по 1 капсула.
  Продукта се казва EHT, – ПРАВИ СВРЪЗКА МЕЖДУ НЕВРОНИТЕ В МОЗЪКА КОЯТО Е ПРЕКЪСНАТА ПРИ ТЕЗИ ДИАГНОЗИ !
  Ето ви линк , можете да си го поръчате- bisbg.neora.com

 15. Здравейте,
  от името на фондацията, искам да ви поканя на срещите на групите за взаимопомощ и на Алцхаймер кафе, които организираме в София и Варна. Там може да получите съвет от психолог или юрист и подкрепа от приятел.
  До края на 2019г. предлагаме и безплатни консултации от психолог и юрист за вас или вашия близък с деменция. При уговорка, психологът може да консултира близкия ви у дома.
  За София, срещата е на 05.07.2019г.(петък) от 17.00ч. в пекарна „Бонитас“ на бул.“ Патриарх Ефтимий “ 2.
  За Варна се обадете на тел. 0898 67 40 65

 16. Здравейте, Краси Йорданова! Има ли друга дата за среща в София?

 17. Здравейте,
  Моя близка е с деменция, а по долу съм изброила нещата които и давам събирайки информация за болестта в интернет.
  Прием на омега, витамин Б12 ,холин, фолиева киселина, пиене на вода, консумация на орехи ежедневно ,сурово органик кокосово масло по лъжица или повече в чай или сок..
  Успех!

 18. Здравейте!Искам да знам възможно ли е болният да отслабва драстично за кратко време?Много ме тревожи състоянието на свекърва ми,направо се стопи!И още нещо има ли начин да истана личен асистент?

 19. Вече седем години гледам болен от Алцхаймер баща. На 62години съм. Нямам личен живот. През лятото отидох за 5 дни на море и си мислех че съм взела глътка въздух, но не. Пиша ви за да споделя, че от половин година започнах да агресирам към болния си баща. Освен болестта му, и не ме чува като му говоря. Не мога да комуникирам с него и това ме вбесява. Помогнете ми, иде ми незнам какво да направя. Това ме измъчва, а той не го заслужава.

 20. до Бистра Димитрова сигурна ли се че помага при алцхаймер ЕТН,не само да залъгвате хората.Едно е инсулт друго е деменция или алцхаймер.

 21. Ако искате да станете личен асистент на болен от деменция можете.но трябва болния да е миналТЕЛи ако има проценти плюс чужда помощ няма никакъв проблем.

 22. Добър ден Португали, казвам се Агуеда Нелсън Уджарак, живея в Брага. Искам всички, които се нуждаят от лош кредитен кредит, моля да се свържете с тази законна и надеждна компания, за да получите свой собствен заем днес, защото получих заема от тях преди няколко седмици. Никога не вярвах, че могат да ми отпуснат заема, докато не видя парите по сметката си. в началото аз преподавах, че са като други фалшиви мошеници, защото ме молят да платя данъчна такса, която аз размразих беше начин да изнудвам трудно спечелените си пари, добре, че се предадох и платих данъчната такса, и за най-голямото ми изненада, аз получих сигнал в размер на 10 000 евро на фона си и бързо се втурнах към банката ми, за да потвърдя дали наистина парите са там. истински парите бяха в моята сметка и съм много радостен и благодарен, затова реших да споделя това онлайн за всеки, който е трудно да се сдобие с гениален кредитор онлайн, за да побърза и да кандидатства за заем в Alden Moore Loan Company чрез техния имейл адрес на [email protected]. побързайте! Запиши се сега.

 23. Здравей те нашият проблем е същия всъщност незнам дали е точно така но все пак ще искам съвет
  Баба ми е тежко болна и явно изпадна в някаква депресия забравя неща който не са толкова важни миналото си спомня отлично не може да се ориентира къде е представя си неща който не са се случва ли ние се опитваме да и обясним че не е така но тя сякаш се инати и държи на своето не е агресивна но всяка вечер вика за помощ без никакъв повод това доста безпокой съседи а когато постъпи в болница и другите пациенти се оплакват незнам как да постъпим незнам това деменция ли се нарича или какво но положението е доста лошо опитваме се да и дадем кураж че всичко ще се оправи но тя мисли само за болеста си моля ви ако някой е имал същия проблем да ни каже какво можем да направим да отбележа тя не може да се обслужва сама не може да ходи за да я водим на разходки дори и телевизор не иска да гледа просто гледа в една точка на тавана за разговор ние говорим повече от нея тя просто мълчи или говори само за болките който изпитва не искаме да я настаняваме в дом защото мислим че да е покрай на нас за нея ще е по добре моля ви дайте ми съвет благодаря ви и се извиняван за дългия пост

 24. Здравейте. Аз съм от Габрово и съпругът ми е в такова състояние в което не желае да му се помогне да излезе…Дълбока депресия вече 4 година…..Беше в лечебно заведение, но психолог от болницата по негова преценка след дълго наблюдение че той не е за там ш го изписаха…..Не желае да взема лекарствата, не желае нищо……пълно безразличие.Помогнете ми!!!!Няма пенсия, нито ТЕЛ

 25. Имате ли нужда от заем или искате да рефинансирате дома си, да платите сметка, да разширите бизнеса си с 2% лихва? Няма нужда да търсите допълнителни адреси за контакт чрез: (georgeanderson.loanfirm255(a)gmail.com)

  Спешна оферта за заем.

 26. Здравейте! Моля за Вашето съдействие. Отнася се за дементно болен, който знае къде е, кой е, има памет за повечето неща. Крайно апатичен, напрегнат, губи лесно търпение. Освен това си втълпява болка, напр.“ боли ме корема“, която изживява реалистично, реалистично си представя,че е станал .вампир и трябва да му извикам бърза помощ. Удря си главата в стената или с ръка, както и корема, тъй като смята, че всичко там е “ изгнило“. Яде често, на 2 часа с вълчи апетит, изгубил е хигиенни навици. На 65 г. За 4 ти път влиза в клиника , но докторите твърдят, че не могат е бъдат полезни. Аз съм работещ човек, с две малки деца. Не знам как е се справя. Моля за съветите Ви. От София съм.

 27. Стефка Генчева
  06/03/2020 В 10:47
  Госпожо след като лекарите не могат да помогнат трябва да се замислите дали той не преживява криза с мъжкото его.
  Мъжете не могат да преборят лесно тази мисъл.
  Също така има още един вариант да направите изследвания на хормони.
  Често проблемите с хипофизата и щитовидната жлеза оказват влияние върху психиката.
  Отидете до някоя частна лаборатория и поискате изследване за тези 2 неща.
  Успех.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.