Грижа за болен от деменция у дома

   Хората, които се грижат за болен с деменция у дома,  ежедневно се изправят пред проблеми и спорове, които трябва да разрешават. Някои от проблемите, с които се сблъскват всеки ден, могат да бъдат избягнати. Ето няколко съвета, които биха могли да ви помогнат  да се справяте с ежедневните грижи, необичайното поведение и  агресията на човек с деменция.

Физическата  активност оказва значително благоприятно влияние върху здравословното състояние на дементно болния. В ранните стадии на заболяването се запазват  основни умения, които  могат да бъдат използвани за повишане на  увереността в собствените възможности. Факт е, че много обикновени ежедневни дейности като разходки, лъскане на обувки, работа в градината, слушане на радио или грижите за домашния любимец са полезни и могат да доставят удоволствие и да осмислят деня. Това би отвлякло вниманието  от стреса на заболяването и би помогнало да се фокусира върху позитивната  и забавната страна на живота. Някои видове дейности като  слушането на музика или писането успокояват  и помагат за изразяване на  чувствата.

 • Окуражавайте близките си да се радват на дейностите, които извършват.
 • Поставяйте необходимите неща на  места, където да се виждат и да се достигат лесно.
 • Използвайте кратки и ясни изрази, когато обяснявате, какво и как да се свърши.
 • Отделете време заедно да вършите нещо забавно и за двама ви различно от нормалните ежедневни дейности – разхождайте се, играйте карти, редете  пъзели  или работете заедно в градината или в  кухнята
 • Хората с деменция много често не помнят скорошни събития, но лесно си спомнят моменти от миналото. Разговаряйте за миналото, докато разглеждате стари снимки или слушате музика, но трябва да сте внимателни, да подбирате случките, за които ще говорите, защото понякога миналото  може да предизвика бурни емоции в човек с деменция. Избягвайте да задавате много специфични въпроси, които биха затруднили вашия близък – основната цел е по-скоро да се радвате на спомена, отколкото да го накарате да се чувства проверяван по някакъв начин
 • Посещението на  любимо място може да стимулира паметта и да предизвика приятни спомени
 • Много хора изпитват удоволствие да пеят, танцуват или да слушат музика

Въпреки че е важно хората с деменция да останат активни колкото е възможно по- дълго, не ги форсирайте да вършат неща, които не им доставят удоволствие.

Тоалет и къпане

За много възрастни това е дейност, която е много лична. Попитайте вашия близък  как предпочита да извършите тоалета му. Оставяйте го да извършва това, което все още може сам, и му помагайте само когато е необходимо.

Няколко практични полезни съвета

 • Затоплете банята. Задължително проверете водата да не е много топла или мнго студена.
 • Тактично напомняйте коя стъпка следва в процеса на извършване на персоналната хигиена, подавайки четката за зъби, сапуна или кърпата. Ако е необходимо, покажете как се използват.
 • Дълбоката вода предизвиква страх и безпокойство у тях, трябва да ги уверите, че водата във ваната е плитка.
 • Някои се страхуват или се дезориентират от водата на душа, която пада върху главата им, в този случай може би е по-добре да използвате ръчен душ.
 • Поставате такава ключалка на вратата, която да  може да се отваря отвън.
 • Поставете рогозка за баня пред душа, мивката  и тоалетната, за да предотвратите евентуално подхлъзване.
 • Може да поставите стол  за сядане в банята, докато извършвате тоалета на вашия близък.
 • По възможност поставете парапет до душа и тоалетната.

Уверете се, че сте подготвили всичко необходимо под  ръка преди да започнете.

Справяне с необичайното поведение

 • Запомнете/ имайте предвид, че деменцията може да увреди логическото мислене на човек  и това, което е ясно/ очевидно за вас, може да изглежда различно за човек с деменция.
 • Запомнете, че всяко поведение е средство за общуване/комуникация. Ако вие можете да установите/разберете какво дементно болния се опитва  да ви каже, вие ще решите проблема много по-бързо. Погледнете отстрани ситуацията, опитайте се да го разберете, успокоите и да му вдъхнете увереност.
 • Опитайте се да привлечете и задържите вниманието му преди да започнете комуникацията
 • Осъществете контакт „очи в очи”. Това ще му помогне да се фокусира върху вас
 • Опитайте да сведете до минимум страничните шумове като радио,  телевизия или разговор на други хора
 • Ангажирайте човека със спокойни дейности, като разхождане на кучето или свирене/слушане на любима музика.
 • Ако необичайното поведение, като непрекъснотото повтаряне на едни и същи движения и въпроси ви изнервя, извинете се и излезте за малко от стаята.

Запомнете, че е възможно причината за дадено поведение на вашия близък с деменция е, невъзможността да разберате какво иска да ви каже.

5 Replies to “Грижа за болен от деменция у дома”

 1. А какво да правим когато деменцията напредне толкова, че близкият ни не е в състояние да върши нищо сам? Моята майка вече седи по цял ден вцепенена на ръба на леглото и не знае как да се нахрани, не дава да я почистим и преоблечем. Когато я повдигнем крещи, блъска, ругае с думи, които цял живот не съм чувала от нея. Просто е невъзможно да я обслужваме вече. Отчаяни сме и не знаем какво да направим. Нямаме средства да я настаним в частен дом или хоспис, а за държавните знам че се чака много.

 2. Съветите са многа хубави но за начална форма а при нас всичко е много напреднало Той не познава нито внуците си ни то голямата си дъщеря защото я вижда веднъж в месеца Живеем при малката дъщеря и знае само нейното име и мойто Иначе не е агресивен защото едното от лекарстата които взема е за потискане на агресивноста Грижите ми са като за едно малко дете дори повече че малкото дете неяма нужда от бръснене Аз имам много заболявания едно от тях е белодробно и не мога да вляза в болница защото няма кой да го гледа От но ва година до сега се разболявам за трети път дори в момена съм на антибиотик но не ми минава Лекуващата ми лекарка иска да вляза в болницата но аз отказвам Дайте ми съэвет моля ви Ще ви бъда много благодарна

 3. До Милка Спасова

  Кой ще го гледа, ако с Вас стане нещо? Задължително се погрижете за здравето си, а други членове на семейството да вземат болничен или отпуск докато Вие сте в болница.
  Може да Ви изглежда неприемлив съвет, но мисля, че това е рационалното решение.
  Аз също се грижа за майка ми в подобно състояние, но помощ винаги е необходима. Не я спестявайте съвсем на останалите членове на семейството, защото следващата, която ще има нужда от грижи ще сте Вие.

 4. преди ниаколко години биахот вголиам стрес имах нуждаот помощ научих за здружението там ме питаха материално соц састоиание те помагат дадаварварнимх личната си карта потписах ходих на срештити не намерих смисал исках си документа обратно казаха като го намериме ще го варниме след месец пак званих отказаха всичко казано биах при адвокат исчаквам дами се обааиат така сега имам по голиам стрес като виарвате че има добри инстанци и слагате потпис

 5. А какво да успокои непосредствените съседи когато човека с агресивно поведение е оставен без надзор и близките не правят нищо да гарантират безопасността им. Имам предвид нито обясняват кой го гледа, как го отопляват, кой ще гарантира дали няма да предизвика пожар от газова бутилка или от ток.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.