Информация за Алцхаймер и Деменция

Деменцията е дегенеративно заболяване на клетките на главния мозък. В процеса на заболяването  нервните клетки умират в отделни участъци на мозъка,  в областта на темпоралния лоб и хипокампуса, които са отговорни за запазване и възпроизвеждане на нова информация. Засягането на тези участъци води до намаляване способностите на засегнатите хора, да запомнят, говорят, мислят и да взимат решения. Все още не е известно, какво причинява смъртта на мозъчните клетки, но  под микроскоп се наблюдават  протеинови „плаки” в увредените участъци на мозъка. Това подтвърждава  диагнозата на болестта  на Алцхаймер.

Деменцията уврежда хората различно – няма двама души, при които симптомите да се развиват точно по един и същи начин. Личностното, здравословното и социалното състояние на болните са важни фактори, които определят влиянието на деменцията върху човека.

В началото първите симптоми, като пропуски в паметта и загуба на интелектуални умения , затруднение в намиране на правилните думи за ежедневни предмети или променливо настроение, могат да се сбъркат с възрастовите промени и  да останат незабелязани за съответния човек и за неговите близки.

С напредването на болестта тези симптоми се засилват – лицето може редовно да забравя скорошни събития, имена и лица или да има затруднение в разбирането на смисъла на думите. Може да настъпи объркване, при боравенето  с пари или при шофиране. Процедури като обличане, миене и ходене до тоалетна стават постепенно трудноизпълними. Така болният става  напълно зависим от другите.

По- общи симптоми са :

Обикновено Алцхаймер заболяването започва със загуба на памет, затруднение при  намиране на правилната дума за неща от ежедневието или безпричинна промяна на настроението. С прогресиране на заболяването, човек може :

 • да забравя неотдавнашни събития, имена и лица
 • да има затруднения при разбиране на това, което се говори.
 • да изпитва затруднение при намиране на подходящата дума за ежедневни предмети
 • да се чувства  объркан, когато кара кола или борави с пари
 • да претърпява персонални промени
 • да повтарят едни и същи действия
 • да има честа промяна в настроението да  избухва в сълзи без определена причина или  започват да мислят, че някой иска да ги нарани
 • да има затруднение при изпълнение на рутинни / ежедневни дейности

С напредването на заболяването болните могат също:

 • да губят представа за време и места – стават посред нощ или   се скитат и се загубват дори на познати места
 • загубват своята преценка за нещата – купуват по-много от едно и също нещо без да им е необходимо или се обличат неподходящо за сезона
 • загубват инициатива и интерес към неща, които преди са им доставяли радост

 

АКО ЗАБЕЛЕЖИТЕ НЯКОИ ОТ СИМПТОМИТЕ НА АЛЦХАЙМЕР ПОСЕТЕТЕ ВАШИЯ ЛЕКАР!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.