Превенция

 

Здравето на мозъка, както и здравето на цялото тяло зависят от много фактори. Смята се, че съществува зависимост между начина на живот и развитието на болестта на Алцхаймер и деменция. Има няколко неща, които бихте могли да правите, за да намалите риска от развитие на деменция с напредването на възрастта:

 

  • Редовно проследявайте кръвното си налягане, холестерола и кръвната захар.

 

  • Спортувайте и правте редовно физически упражнения – според Американската Фондация за изследване и превенция на болестта на Алцхаймер, намаляват риска от заболяване с 50%. Препоръчва се ходене пеш, плуване, изкачване на стълби, определени упражнения за стягане на мускулатурата, както и занимания с градинарство и някои домакински дейности.

 

  • Хранете се здравословно –препоръчват се 4-6 по-малки по количество хранения, отколкото 3 обилни. Спазването на средиземноморската диета (риба, морски дарове, зеленчуци, зехтин), която е богата на ненаситени и Омега 3 мастни киселини и на антиоксиданти, значително снижава нивото на холестерол в кръвта. Счита се, че антиоксидантите действат срещу невродегенерацията, като ограничават производството на токсични вещества и намаляват щетите от свободните радикали. Храните с антиоксидантни свойства, като червеното грозде включват витамини С и Е и флавоноиди. Смята се, че добавки като фолиева киселина, витамин Д, магнезий и рибено масло са полезни за мозъка. Предполага се, че витамините В6 (пиридоксин), В9 (фолат) и В12 (кобаламин) имат защитни ефекти върху когнитивното стареене. Когато фолатът или витамин В12 имат дефицит, нивата на хомоцистеин се повишават, което предразполага към сърдечно-съдови заболявания и може да допринесе за натрупване на амилоидни протеини и смърт на невроните. Недостигът на В12 и на фолатите се увеличава с възрастта, ето защо е полезна консумацията и на плодове, зеленчуци и изделия от пълнозърнесто брашно.
  • Стимулирайте мозъчната си дейност – четенето, шаха, рисуването са едни от главните протективни фактори за мозъка. Четенето е най-полезната дейност за мозъка, защото стимулира представите и въображението. Смята се, че хората, които продължават да учат нови неща (например, чужд език, музикален инструмент), както и да придобиват нови навици (например, хранене или рисуване с неводещата ръка), и да използват ума си, решавайки кръстословици, редейки пъзели, започвайки ново хоби, както и работейки с компютър, са изложени на по-малък риск от развитие на болестта на Алцхаймер.

Телевизията и компютърните игри обаче не са между стимулиращите дейности на мозъка.

 

  • Водете активен социален цивот – научните изследвания показват, че социалната активност води до поддържане на паметта и познавателните способности. Препоръчват се срещи и съвместни дейности с близки и приятели. Редовните почивки и моменти на релаксация, срещи с близки и приятели, разходки, са сред съветите, които учените дават за превенция на болестта на Алцхаймер и избягването на стреса, тъй като хроничният и силен стрес се отразява пагубно върху мозъка.
  • Осигурете си достатъчен сън – мозъкът се нуждае от редовен, пълноценен сън, за да функционира оптимално. Препоръчва се лягане по едно и също време, следобедни кратки почивки.