Документален филм за дейността на Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ бе заснет от Dialog Health като част от поредицата eJourneys

Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ получи международна  награда -заснемане  на документален филм, който представя дейностите ни по време на пандемията за грижата за хората с деменция и болестта на Алцхаймер и техните семейства в нашата страна. 

Dialog Health  е международна мрежа, която е насочена към представянето на световния опит в най -добрите практики в здравеопазването и социалните грижи с фокус върху иновациите.  Освен това Dialog Health  проектират програми за учебни пътувания, базирани на най-иновативните и модерни здравни и социални услуги в света.  Поредицата им еJourney е новата им продукция за представяне на добри практики за продължаващо образование. В интернет-платформата могат да бъдат видяни документални филми от Австралия, Нидерландия, Германия, Япония, Франция. За първи път ще бъде представен филм с практики от България.

Филмът за ФСАБ  представя иновативните дейности за хората с деменция и техните близки, професионалните болногледачи, специализираните институции, развити през 2020 г. Дарителската кампания, организирана от ФСАБ в platformata.bg за Дома за пълнолетни лица с деменция в Разград събра 4070 лв., с помощта на които бяха осигурени хигиенни материали, дрехи, спално бельо, маски, ръкавици и пр. за резидентите и персонала.

Другата успешна инициатива бе създаването на радио подкаст „Радио час от нас за вас“. Подкастът бе вдъхновен от партньорската организация от Италия Rifugio Re Carlo Alberto. На местно равнище там има включваща общност и приятелска среда за лицата с деменция и радио Бекуит, което отразява тематиката. Концепцията бе разработена от преподаватели във Факултета по Журналистика и Масови комуникации на  СУ „Св. Климент Охридски“.

Подкастът съчетава звукови файлове, съдържащи достъпна информация за болестта на Алцхаймер, практически съвети за дневния режим, храненето, комуникацията и  лични истории. Тук ще намерите подбрана музика от цял свят, както и кратка анотация за нея.

Третата ни успешна история, осъществена по време на пандмията, е музикотерапия с арфа за домовете за лица с деменция в Казанлък и Разград. Младата и ерудирана арфистка Лидия Станкулова продължава работата и до днес с резидентите и персонала на двата дома.

Всяка нейна музикотерапевтична сесия е тематично разработена с произведения, картини и разкази от различни страни – Франция, Гърция, Ливан, Русия, Испания и други.

В рамките на сесията възрастните са не само слушатели, но и активни участници в музикотерапията.

Филмът бе заснет в Разград и София. Участие взеха представители на фондацията, а домакин на снимките в Разград бе Домът за пълнолетни лица с деменция и представители на общината. Съдействие оказаха Факултета по журналистика и масови комуникации и  Ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски“.

Този филм е вдъхновение за всички нас и признание за работата и усилията на много хора, на екипите ни в двата града – София и Варна, на парньорите ни,  съмишлениците ни, семействата на хора, засегнати от болестта на Алцхаймер и деменция.