Музикотерапия за хора с деменция в домовете в Разград и Казанлък

Две прекрасни музикотерапевтични онлайн сесии за хора с деменция и болестта на Алцхаймер бяха проведени на 29-ти и 30-ти юли 2021 г. с изпълнение на арфа от талантливата Лидия Станкулова, която отведе резидентите и персонала на Дом за пълнолетни лица с деменция – гр. Разград и Дом за пълнолетни с деменция – гр. Казанлък в далечен Ливан.

На фона на кедрите ливански, традиционната музика, руините от римско време и радостта от живота всички се пренесохме в един различен свят.

Лидия изпълни поредица от традиционни песни от Ливан, които са познати и в България, а изпълненията бяха придружени с много и разнообразни картини за фолклора,  храната, музиката и морето.

Резидентите от Разград се включиха в ритъма на традиционната музика, като потропваха с чинели и ръкопляскаха.

А в сесията на дома от Казанлък бяха включени и няколко традиционни български песни, изпълнени на арфа – „Рипни Калинке“, „Една българска роза“, „Назад  назад, моме Калино“. Музикотерапията се превръща в една наистина необходима част от живота на резидентите на двата дома, ползите от нея са повече от позитивни. Създава желание и енергия за живот, отключва настроение за танци, изобразително изкуство и комуникация.

 Музикотерапевтичните сесии под ръководството на Лидия Станкулова с изпълнения на на арфа започнаха през 2020 година по време на пандемията, а сега продължават благодарение на проекта   „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща общност” в рамките на инициативата „За нашите родители” #BCause

За снимки вижте ТУК