Културни разходки по света и у нас по стъпките на историческото наследство» с участието на домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък

Проектът се изпълнява от Фондация „Състрадание Алцхаймер България“и се реализира с финансовата подкрепа на фонд “Нашите родители” на Фондация „BCause” и ще продължи до края на годината.
Целта на всички заложени в проекта дейности е да допринесат за повишаване на позитивната емоционалност на резидентите, което да спомогне да се преодолее депресивното състояние, изолацията и отчуждението.
Ще се проведат 12 арт-терапевтични занимания/терапия с виртуални посещения на галерии и музеи от България, Европа и света (Културни разходки по света и у нас) и 12 зуум сесии с виртуални посещения и туризъм на паметници на културата от България. Те ще бъдат проведени по специално адаптирана програма и методология за хора с деменция и болестта на Алцхаймер за домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък.
Хората с деменция ще «излязат» от дома на културни разходки и ще «приютят» на място богатото културно наследство на България. С проекта се предлага цялостна културно-просветна-артистична и духовна програма, тъй като те нямат възможност да посетят избраните места.

Резидентите ще бъдат активни участници и в «извънкласни» занимания и проектът ще разнообрази цялостната им програма. По повод месец септември, отбелязван в целия свят като месец, посветен на борбата с болестта, потребителите от двата дома ще пеят на организиран от тях концерт. Ще подредят и изложба със снимки/картини от културно-историческото наследство на страната.

https://www.bta.bg/bg/news/bulgaria/regional-news/oblast-razgrad/308315-hora-s-dementsiya-v-razgrad-shte-imat-vazmozhnost-da-se-razhodyat-virtualno-iz-b?fbclid=IwAR16HCI30SeHyBNB1wsvWvmFqLWBSE7O1hSlpSCwLHcc2js1ZhOpca8y4OI