Световeн доклад за болестта на Алцхаймер за 2014 г.

Лондон, 17-ти септември 2014 г.София, 21 септември 2014 г.

СЪОБЩЕНИЕ ДО МЕДИИТЕ

Световният доклад за болестта на Алцхаймер за 2014 г. разкрива убедителни доказателства за намаляване на риска от деменция

Рискът от деменция за населението може да бъде променен чрез контрол и по-добра превенция на тютюнопушенето, както и чрез откриване и контрол на хипертонията и диабета.

Световната Алцхаймер организация публикува годишния си доклад за 2014 г. за болестта на Алцхаймер по повод 21 септември – Световният ден за борба с болестта. Световната организация и националните организации, членуващи в нея призовават деменцията да бъде интегрирана в световните и национални програми за обществено здраве, наред с други основни незаразни болести.

Докладът разкрива, че контролът на диабета и високото кръвно налягане, както и мерките за насърчаване на спиране на тютюнопушенето и за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания имат потенциала да намалят риска от деменция дори и в края на жизнения цикъл. Съгласно данните от доклада диабетът може да увеличи риска от деменция с 50%. Хроничният стрес и безпокойство и липсата на физическа активност са важни рискови фактори за развитие на диабет и хипертония и следователно борбата с болестта на Алцхаймер трябва също да бъде насочена също и към тези фактори.

Според авторите на доклада спирането на тютюнопушенето е силно свързано с намаляване на риска от деменции. Проучванията за заболеваемостта сред хората на възраст над 65 години показват, че бившите пушачи имат риск за развитие на деменция подобен за тези, които никога не са пушили, докато хората, които продължават да пушат са изложени на много по-висок риск от Алцхаймер.
Доказателствата в доклада показват, че ако влезем в напреднала възраст с добре развити, здрави мозъци вероятно е да живеем по-дълго, по-щастливо и по-самостоятелен живот с много по-намален риск за развитие на деменция.

Насърчаването на здравето на мозъка е важно в рамките на продължителността на живота, но най-вече в средата на живота, тъй като промените в мозъка могат да започнат десетилетия преди появата на симптоми.

Професор Мартин Принс, от Института по психиатрия, психология и неврология (Кингс Колидж, Лондон), автор на доклада коментира: „Има вече доказателства от няколко проучвания, че честотата на деменция в развитите страни с висок среден доход на глава от населението може би намалява и това е свързано с подобряване на образованието и с борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Ние трябва да направим всичко възможно за запазване на тези тенденции. С глобална цена от над 600 милиарда щатски долара за борбата с болестта на Алцхаймер, залозите едва ли биха могли да бъдат по-високи.“

Марк Уортман, изпълнителен директор на Световната Алцхаймер организация отбелязва: „От гледна точка на общественото здраве е важно да се отбележи, че повечето от рисковите фактори за деменция се припокриват с тези за другите основни незаразни болести. В страните с висок среден доход на глава от населението е налице повишен фокус върху здравословния начин на живот, но това не винаги е факт в държавите с ниски и средни доходи на глава от населението. До 2050 г. ние очакваме, че 71% от хората, които живеят с деменция, ще живеят именно в тези региони, така че провеждането на ефективни здравни кампании може да помогне за намаляване на глобалния риск“

У нас липсват адекватни социални политики и услуги за болните от Алцхаймер и други форми на деменция и техните семейства.Фондация Състрадание Алцхаймер България се присъединява към призива болестта на Алцхаймер да бъде интегрирана в българската система за опазване на общественото здраве по примера на редица европейски и други страни, където болестта е призната за обществено значима и става приоритет на различни политики, мерки и програми.

За контакти:

Фондация Състрадание Алцхаймер България

[email protected]

мобилен телефон: 0899 432079

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.