Услуги

 

София, 17 Септември 2013г.

Информационен бюлетин

Фондация „Състрадание Алцхаймер България” стартира проект

Предоставяне на иновативни социални услуги за засегнатите от Алцхаймер и техните семейства в общността – мисията възможна“ финансиран от Фонд „Социална закрила” към Министерството на труда и социалнaтa политика в рамките на периода септември – декември 2013 г.

Рискът да се заболее от деменция и в частност от Алцхаймер нараства пропорционално с по-високата продължителност на живота!

 Деменцията е обвита с митове и стигма и все още се смята, че тя е нормална част от остаряването. Много често ранните симптоми на болестта, като загуба на памет, проблем с говора, затруднение при извършване на ежедневните дейности и задачи, дезориентиране за време и пространство, неочаквана и бърза промяна на настроението и поведението, остават незабелязани или се приемат, като «възрастови промени». Много хора вярват, че ако имате деменция нищо не може да се направи по въпроса. Това не е вярно. Въпреки че в момента няма лек за много видове деменция може да получите съвет, подкрепа и информация за по-лесно справяне с даден проблем и да разберете, че не сте сами в този труден момент от живота ви.

Фондация „Състрадание Алцхаймер България” предоставя безплатно

 1. Психологически, социални и юридически консултации на лица, засегнати от болестта на Алцхаймер и техните семейства, с възможности за насочване към други специалисти

 2. Оказване на подкрепа на човека, пряко ангажиран с грижите за болния с Алцхаймер – чрез индивидуални консултации за справяне със стреса и депресията

 3. Съвети и консултиране на потребителите за ежедневната грижа за болния, за

съхраняване на автономността при съблюдаване на индивидуалните нужди на пациента. Консултиране за ефективно общуване с болния.

Консултациите се предоставят в „Бюро за комплексни социални услуги” в гр.Варна, ул. Поп Харитон 4. По проекта ще се предоставят и мобилни услуги за малките населени места в Софийска област – Бухово и Кремиковци.

Нека заедно да помогнем, за запазване и развиване на личностния капацитет на човека с болест на Алцхаймер!

За контакти: В гр. Варна – на телефон: 0899 432 079; и на е-mail: compassion.alz@abv.bg

В Софийска област – Бухово и Кремиковци, на телефон: 0888 66 38 76 и на е-mail: compassion.alz@abv.bg

3 Replies to “Услуги”

 1. Здравейте,
  Майка ми е с деменция вече 4 години. Помощ от държавата – стандартните принадлежности.
  Трудностите ми са свързани с това, че вече не мога да я вдигам от леглото на тоалетния стол – получих херния на гръбнака. А и в такива периоди трудно я обслужвам и на леглото. Понякога ползвам услугите на болногледачки, но парите не стигат. А от социалните е трудна и дълга процедура, без гаранция че ще има решение.
  Със съвети виждам, че може да помогнете – те са необходими. Особено, ако имате компетентни хора които на място, според конкретното състояние на болния, могат да обяснят как да се извършват грижите така, че да е добре за болния и за този който полага грижите.
  А помагате ли с това, да се осигурят по-ефтини или дори безплатни приспособления, като болнични легла например, лифтер или други, които са необходими в такива ситуации.
  Тези, които се грижим за болни от деменция, алцхаймер, може би сме обречени да сме следващите болни и недъгави. А и бедни.. .защото грижите за такъв човек са непрекъснати и съчетаването с работа е изключително трудно.

 2. Здравейте!
  Казвам се Веселина Колева от гр.Сливен и съм на 67г. Майка ми е на 87г и страда от деменция- доста тежка форма. Имам стандартните проблеми- никакви финансови средства, за платена помощ, а друга не мога и да получа. Сега тя е във фаза да не познава никой и нищо- не познава дори и дома си, в който живее от 60г. Заради корона вируса стана така ,че не мога да пътувам всеки ден при нея и я взех в къщи-така ще мога да се справям с елементарните покупки както за в къщи така и за нея. Но майка ми непрекъснато повтаря че иска да си ходи и да излиза навън, а тя сама не може да се грижи за себе си-трудно подвижна е , не се справя с парите, а и се отоплява с дърва, тока също е опасен за нея. Не мога да се справя със ситуацията на изолация ,която се налага заради корона вируса, как да помогна на майка ми да разбере че трябва да стои в къщи и не може да живее сама. Моля, дайте ми съвет!

 3. Напиши и някакво обяснение с прости думи на ламиниран лист и го постави пред очите и да си припомня

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.