Симптоми

 

Така както всеки  човек е уникален, така и деменцията засяга хората по различен начин. Важни фактори за определяне на нейното въздействие върху него или нея са: личността, общото здравословно състояние и социално положение на индивида. В началото първите симптоми, като пропуски в паметта и загуба на интелектуални умения, затруднение в намиране на правилните думи за ежедневни предмети или променливо настроение, могат да се сбъркат с възрастовите промени и  да останат незабелязани за съответния човек и за неговите близки.

Симптомите варират между различните видове деменция, но между тях има и големи прилики.
Най-честите ранни симптоми на деменция са:

Загуба на паметта – особено краткосрочната памет, когато се забравят неотдавнашни събития, имена или лица. Например, може за кратко да забравиш името на съседката си, но все още знаеш, че човекът, с когото говориш, е твой съсед. Докато човекът с деменция не само  забравя името на съседа си, но и контекста. Наблюдава се и проблем със запомнянето на нова информация.

Трудност при изпълнение на познати задачи и ежедневни дейности,  които са толкова познати, че обикновено ние не се замисляме как да ги изпълним. Докато човек с деменция може да не знае в какъв ред да облече дрехите си или какви са стъпките за приготвяне на любимото му ястие.

Проблеми с изразяването –  Понякога всеки има проблеми с намирането на правилната дума, но човек с деменция често забравя подходящата дума за ежедневни предмети или ги замества с необичайни думи, което прави речта или писането трудно разбираеми. Понякога  има затруднения и при разбиране на това, което се говори, което води и до проблеми с общуването.

 

Дезориентация за времето и мястото –  Понякога и ние забравяме кой ден от седмицата е или къде отиваме, но хората с деменция могат да се изгубят на познати места, да забравят къде се намират или как са стигнали до там. Човек с деменция също може да обърка нощта и деня (стават посред нощ  и се разхождат).

Лоша или намалена преценка –  Хората с деменция могат да се обличат неподходящо, носейки няколко слоя дрехи в топъл ден или много малко в студен ден или купуват по-много от едно и също нещо, без да им е необходимо.

 Проблеми с проследяването на нещата – Човек с деменция може да се затрудни да следи разговор или да  се чувства  объркан, когато кара кола или борави с пари.

Поставяне на нещата на необичайни места –  Всеки може понякога да постави портфейла или ключовете си на различно място, но човек с деменция може да постави ютия в хладилника или ръчен часовник в захарната купа.

 Промени в настроението или поведението   Всеки може да стане тъжен или да има лош ден от време на време. Но хората с деменция са  необичайно емоционални и  бързо променят настроението си без видима причина. Алтернативно човек с деменция може да прояви по-малко емоции от обичайното преди, да има честа промяна в настроението да  избухва в сълзи без определена причина или  се случва болните да започват да мислят, че някой иска да ги нарани.

Проблем с изображения и пространствени отношения  – Проблемите с изображението са различни от типичните проблеми, свързани с възрастта, като катаракта. Хората с деменция могат да имат затруднения при четенето, преценката на разстоянията и при определянето на цвета или контраста. Може да се обърка на сфетофара кой цвят свети.

Оттегляне от работа или социални дейности –  Понякога всеки може да се умори от домакинска работа, бизнес дейности или социални задължения. Но хората с деменция  губят интерес към хобитата си, загубват инициатива и интерес към неща, които преди са им доставяли радост. Те могат да станат много пасивни, да седят пред телевизора с часове, да спят повече от обикновено.

Ако смятате, че тези проблеми засягат ежедневието ви или живота на някой, когото познавате, трябва да поговорите с вашия лекар или да ги насърчите да говорят с техния.