НОВИНИ

Предстоящо откриване на дневен център за хора с деменция в община Варна

Екипът на Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ бе поканен на среща в община Варна във връзка с предстоящото откриване на „Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“, който ще бъде с капацитет 40 потребители и „Център за грижа за лица с различни форми на деменция“ с капацитет 15 човека.  Дневният център ще се предоставя дневна грижа чрез информиране, консултиране, терапевтична помощ, рехабилитация и психологическа подкрепа.

Допустими целеви групи ще бъдат възрастни хора с различни форми на деменция над 65 г. с ограничения или в невъзможност  да  се обслужват сами. Достъп до услугите ще имат хора, които имат  поставена диагноза от ТЕЛК /НЕЛК/ЛКК, епикриза, становище от личен лекар, становище от психиатър и др.  Документи за настаняване в Дневния център се подават след 1.07.2022 г.в сградататано на Центъра  на ул.”Петко Стайнов”5, гр. Варна.

Услугите ще се предоставят по проект по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Те ще стартират от 1.07 2022 г. и са със срок на изпълнение до 30.06.2023 г. съобщи ръководителят на проекта Анастасия Георгиева, директор на дирекция “Здравеопазване” в Община Варна.  Строителството на двата центъра е реализирано в рамките на Оперативна програма „Региони в растеж“.

През месец юни община Варна бе отличена от Национален алианс за социална отговорност  с юбилейна награда за активни социални политики за развитие по време на национален форум с международно участие „25 г. визия за по-добър живот“.

Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ ще предостави експертиза, консултации, както и възможности за обмен на добри практики от други европейски държави относно създаване и функциониране на дневен център и резидентна грижа за лица с деменция.

 

Една история за музикотерапия с арфа за домовете за хора с деменция от Казанлък и Разград

 

 

Терапията започна след началото на пандемията през 2020 г. и продължи през 2021 г.  благодарение на проекта „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща общност” в рамките на инициативата „За нашите родители”  #BCause

Арфата като музикален инструмент има успокояващ тембър и в продължение на хиляди години е възприемана от много култури като лечебен инструмент. Музикотерапията се използва по света в широк спектър от условия като домове за възрастни хора, болници, лечебни заведения за психично болни, както и  за новородени. Това е терапия, която изисква интерактивност, защото ангажира вниманието на пациента и го въвлича да участва.  Доказано е, че терапевтичната музика на арфа оказва благоприятни ефекти като повишена релаксация, подобряване на съня, намаляване на болката и тревожността, подобряване на настроението. 

 Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ има шанса да работи с арфистката Лидия Станкулова, която ще представим с няколко думи:

 

“Родом от София, започнах да свиря на пиано преди да науча буквите дори. След това една бележка на вратата на залата в Националното музикално училище промени живота ми завинаги – учителката по арфа си търсеше ученици. Бях на 11 г. и от тогава арфата е част от мен. Музикално училище, Академията, всичко по реда си. След това турнета из Европа, Южна Корея, и 2005 г. кацнах в Дубай – нов, строящ се, кипящ от живот град, в който живея и до днес. Свирила съм пред принцове, емири, крале, и не – не е мит, много сватби и събития са с участието на български музиканти. 

През 2020 г. се дипломирах и като терапевт, специалност Арфова терапия. С това станах първата терапевтична арфистка в ОАЕ и в България. 

Благодарение на Цветина Панайотова, музикотерапевт и част от Фондация „Да Бъде, и на  Фондация “Състрадание Алцхаймер България“, имам възможността да практикувам наученото и да радвам тези прекрасни хора без значение от разстоянието. Ще се радвам да продължаваме да намираме подкрепа и да осъществим и срещи на живо при възможност, а защо не и да стигнем и до други домове за хора с деменция и възрастни хора.

 

 

Какво бихте ни казали най-общо за музикотерапията за хората с деменция от домовете в Казанлък и Разград?

 

Арфовите сесии с двата дома започнахме в периода на най-строгите мерки, когато потребителите нямаха право на посещение  от близките си. Радвам се, че в такъв момент намерихме начин да започнем нашите музикални срещи, с помощта на Фондация “Състрадание Алцхаймер България” и Фондация “Да Бъде”. Така че, има и нещо положително в цялата ситуация – намерихме начин да внесем терапията с арфа за първи път в България.  Много съм щастлива, че продължаваме да развиваме отношенията си. Хубаво е да видиш усмивки и живот в очите на хората. А е и едно откъсване от обичайното ежедневие за мен, като музикант, и за служителите и медицинските лица, които също вземат участие в сесията. Всъщност, без тази всеотдайност на санитари, терапевти, директори, сесиите нямаше как да се осъществят. 

 

     Как подбирате темите на сесиите? Защо избирате точно тези музикални произведения?

В началото започнахме просто с музика. Класически и популярни любими произведения. След време обаче, след разговори с директорката на дома в Разград, Теосвета Лазарова, се роди идеята да направим музикално околосветско пътешествие, което успешно приложихме и с дома в Казанлък. 

Разбира се, винаги се стараем и да попеем български песни за настроение и повдигане на духа. 

Съобразявам се и с празниците, подготвяме различни песни, в зависимост дали идва Великден, или сме близо до Коледа. 

 

  Във връзката си с хората с деменция /въпреки, че е от дистанция/ имате ли усещането за техните емоции и какви са вашита впечатления?

Разбира се, винаги отделям време да си поговорим по време на сесията. Очакваме с нетърпение срещите си, и те и аз, виждам как се “пробуждат”, стават по-активни по време на сесия. Виждам и ако нещо ги натъжи, тогава се опитвам да повдигна духа с друга по-весела мелодия. Случвало се е и да прекараме половин сесия в разговори -потребителите от Казанлък сякаш точно това искаха – да ми разказват за розобера, да изпеем няколко песни, да ме попитат за живота в Дубай. 

Музикотерапията с арфа се превърна в част от програмата на домовете от Разград и Казанлък. Очакването, подготовката, участието на хората е като празник за тях. Повишената емоционалност и приповдигно настроение помагат на резидентите в домовете и на персонала и създават по-добра атмосфера, позитивна нагласа и помагат за преодоляването на негативните помисли, депресивните състояния, изолацията и отчуждението.

Доказателство за позитивния ефект от терапията с арфа е желанието на някои от резидентите от дома в Разград и  Казанлък  да танцуват и  да общуват повече. Това ни разказаха с благодарност  хора от екипите на двата дома,  които имат наблюдение върху ежедневието и състоянието на резидентите.  Те се надяват тази терапия да не свършва.

Свалете музикотерапията от тук

Арт терапия за хората с деменция и болестта на Алцхаймер подобрява когнитивните функции – една история от  домовете в Разград и Казанлък, разказана от Фондация „Състрадание Алцхаймер България“

В рамките на проекта „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща общност” в рамките на инициативата „За нашите родители” #BCause  бяха проведени общо 12 арт терапевтични сесии в домовете в Разград и Казанлък. Фондацията ни имаше възможността да работи с Мариана Петрова, създател на Креативно и обучително студио „АРТИЕД“.  Ето няколко думи от самата нея:

„По професия съм обучител и съм работила по различни социални проекти. Винаги съм се интересувала от изкуството и мога да кажа, че съм изкуствовед по душа. Затова и в работата си прилагам методите на обучението, вдъхновено от изкуството. Завършила съм допълнителни квалификации по изкуствозанание и преподаване чрез изкуство, вкл. Diploma of Art Appreciation към The Art Institute, Великобритания и „Art and Ideas Teaching with Themes“ към MoMA. През 2021 г. създадох Креативно и обучително студио „АРТИЕД“, чието мото е „Изкуството придава смисъл и ни помага по-добре да разберем самите себе си, хората и света около нас“. Желанието ми е чрез него повече хора да се докоснат до красивия свят на изкуството.“  

 

 

Какво бихте ни казали най-общо за арттерапията за хората с деменция от домовете в Казанлък и Разград?

 

Вярвам, че досегът с изкуството е полезен за всички –  особено когато е насочен към хората с деменция .Страдащите от това заболяване са ограничени както от намаляващи те когнитивни възможности, така и от изолацията ,в която са попаднали поради заболяването си. Потапянето в  свят  в света на изкуството по този начин беше то полза за всички. Със социалните работници и трудотерапевтите от двата дома подготвяме внимателно всяка сесия. В дома в Разград винаги има придружаващи арт дейности, докато в Казанлък подготвяме съпътстващи музикални акомпанименти, които пускаме докато съзерцават картините. Вярвам, че така по-добре се свързват с произведенията и усещат емоциите в тях.   

 

  Как подбирате темите на сесиите? Защо избирате точно тези  произведения на изкуството?

 

В началото проведох доста дълги разговори с директорите на двата дома, за да разбера какво би било интересно на възрастните хора там. На базата на споделеното предложих списък с примерни теми, които ми се сториха подходящи за хора с деменция. Старах се да включа както виртуални разходки, в които да разкажа за конкретни музеи, така и тематични разходки в различни области, които да представя чрез сходни картини. Така се родиха сесиите за портретите, за натюрмортите, за животните, за селските и градски пейзажи. Самите домове си избраха темите, така че да бъдат максимално интересни за хората, живеещи там. При подбора на картините се опитвам да включвам разнообразни произведения като стилове и художници. Но винаги има обединяваща нишка, свързана с темата. Представям както чужди, така и български творци, защото вярвам, че нашите художници са също толкова талантливи и заслужават внимание.  

 

 

 

  Във връзката си с хората с деменция /въпреки, че е от дистанция/ имате ли усещането за техните емоции и какви са вашита впечатления?

 

Да, определено усещам емоциите. Особено вдъхновяващо е да виждам как хората се включват в сесите. Домуващите в Разград оцветяват картини, свързани с темата, или изработват  предмети /корона или диадема/, с които са по време на сесията. Вярвам, че така по-добре разбират портретите на великите крале и кралици, които им представям, или руската народна носия, за която им разказвам чрез картините. В други случаи вдигат ръка на въпроси, които им задавам, или директно отговарят на това, което съм ги попитала. В Казанлък назоваваха плодовете, които виждаха, в картините по време на тематичната сесия за натюрморти с плодове, дивеч или друга храна. Често се случва да ръкопляскат на музикалните акомпанименти, които им пускаме докато съзерцават едно или друго произведение. Така показват, че им е интересно и са ангажирани с темата и произведенията.   

Теосвета Лазарова, директор на Дома за пълнолетни лица с деменция в Разград споделя:

“Арт терапията, която Мариана Петрова проведе беше новост в работата на Дом за пълнолетни лица с деменция Разград. Потребителите постепенно бяха въведени в света на рисуването и шедьоврите на изобразителното изкуство. Мариана Петрова успя  в рамките на сесиите да събуди интереса на потребителите ни. В резултат на тези наши срещи се забелязва повишаване на когнитивния  капацитет, както и желанието да участват в заниманията на групите по изобразително изкуство в дома.

Благодарим за съдействието на Фондация “Състрадание Алцхаймер България” и подкрепата на социалната работа с хора с деменция.

Благодарим на Мариана Петрова за старанието и обичта, с която ни провеждаше сесиите.“

Арт терапия снимки

Успешно завърши изпълнението на проект „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща общност” 

В рамките на проекта „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща общност”  от инициативата „За нашите родители” с подкрепата на #BCause 

за период от 6 месеца (5 май – 5 ноември 2021 г.) се провеждаха  арт-терапевтични сесии и музикотерапия за хората от домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък.

 

Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ работи по проекта с музикотерапевта Лидия Станкулова и арт-терапевта Мариана Петрова. Благодарение на техния професионализъм и ангажираност в условията на пандемия и социална изолация потапянето  в света на изкуството бе от полза за всички.

 

Към арт-терапията  – виртуални посещения на музеи и галерии в дома в Разград се провеждаха придружаващи арт дейности, докато в Казанлък на хората с деменция бяха представяни съпътстващи музикални акомпанименти, докато съзерцават картините. Така по-добре се свързват с произведенията и усещат емоциите в тях. По време на  виртуални разходки, арт-терапевтът разказваше за конкретни музеи и за тематични разходки в различни области. Осъществиха се сесии за портрети, за натюрморти, за животни, за селски и градски пейзажи. Представени бяха както чужди, така и български творци. Потребителите постепенно бяха въведени в света на рисуването и шедьоврите на изобразителното изкуство. В резултат на тези срещи се забелязва повишаване на когнитивния  капацитет, както и желанието на хората от домовете да участват в заниманията на групите по изобразително изкуство, които се провеждат там.

 

  Музикотерапията също се превръща в една наистина необходима част от живота на резидентите на двата дома, като ползите от нея са повече от позитивни. Създава желание и енергия за живот, отключва настроение за танци, изобразително изкуство и комуникация. Всяка сесия е тематична и посветена на определена държава. Лидия изпълнява на арфа традиционни песни от различни страни. Изпълненията са придружени с много и разнообразни картини за фолклора, храната, музиката и природата на съответното място. Резидентите от домовете в Разград и Казанлък се включват активно с потропване с чинели, ръкопляскания и танцуване. Подготвят флаговете на различни държави и често и типични ястия. Всяко занятие е един празник за тях. Музикотерапията се осъществи и благодарение на европейската награда „Разпространяване на наследство за бъдещето“ от едноименния конкурс за 2020 г. на Инициативата на европейските фондации в областта на деменцията (EFID).

Свалете флаера от тук

 

Резултати от изпълнението на проект „Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция”

На 4 октомври 2021 г. завършва изпълнението на проект „Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция”. Проектът се изпълнява от юли 2020 г. от Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ и Гражданско сдружение „Алцхаймер – България“ с подкрепата на „Фонд Активни граждани България“ по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2014-2021. Основен резултат е провеждането на застъпническа кампания и създаването на стандарти в рамките на Концепция за Дневен център за лица с Алцхаймер и други форми на деменция  (услуга за дневна грижа). Бяха изготвени проучване и доклад с добри европейски практики за грижа за лица с деменция и брошура на темата модели на политики, методи за грижа и общности, осигуряващи добър живот на хората с деменция. Бяха осъществени три информационно-консултативни срещи в София (с широк кръг държавни институции и експерти и две срещи с народни представители от 46-тото Народно събрание), на които бе представена идята и съдържанието на Концепцията за дневен център като услуга за дневна грижа. Бяха информирани и консултирани и представители на местната власт от два областни града, като през юли 2021 г. се проведе семинар под домакинството на община Димитровград и прес-конференция, а през август се проведе семинар в сътрудничество с община Свиленград. Заключителна конференция се състоя в София на 23 септември 2021 г.

В концепцията са включени редица елементи, свързани с достъпната архитектурна среда, дизайна на пространството на услугата, както и необходимата методология за предоставяне на качествена, специализирана комплексна грижа. Други необходими реквизити са – осигуряване на защитена безопасна среда, както и материални и човешки ресурси. Дейностите за подкрепа на лицата с деменция и техните семейства са от особено значение за ефективното функциониране на такава услуга. Присъстват и предложения за съпътстващи услуги в общността, които са естествено допълнение и продължение на услугите от комплексната социална услуга. Концепцията се разпространява в електронен вариант до редица държавни и местни институции, такива, предоставящи социално-здравни услуги и организации.

Двете организации считат, че този резултат от проекта е една добра основа за изпълнението на Националната стратегия за дългосрочна грижа и съответния План за действие за периода 2018 – 2021 година и за иницииране и развитие на допълнителни политики, стратегически документи и законодателство по темата.

Състоя се заключителна конференция по проект „Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция”

На 23 септември 2021 г. в София се проведе заключителна конференция  по проект „Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция” (с подкрепата на „Фонд Активни граждани България“ по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо Пространство 2014-2021). Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ и Гражданско сдружение „Алцхаймер – България“ представиха резултатите от съвместния проект пред държавни институции и близки на лица с деменция. В конференцията взеха участие представители на МТСП, АСП, БАН, представителството на Световната здравна организация за България, дом за стари хора „Дълголетие“. Присъстващите бяха запознати с осъществените дейности по проекта: проучване и доклад с добри европейски практики за грижа за лица с деменция и Концепция за Дневен център за лица с Алцхаймер и други форми на деменция  (услуга за дневна грижа). Бяха обсъдени и резултатите от застъпническата кампания по проекта и други теми, свързани с необходимостта от по-скорошно приемане на ефективни политики и мерки за подкрепа на семействата с болен от деменция. Всички участници бяха единодушни, че това изисква обединени усилия от всички сектори – държавни институции и граждански организации в дух на солидарност и сътрудничество.

Новина Театър

На 27.09.2021 г. актьорите от драматичен театър Никола Вапцаров – Благоевград проведоха
сесия по литературно четене с разказване на приказка за хората от Дома за пълнолетни лица с
деменция в Разград. Това е пилотна дейност по проект „Центрове за информация,
консултации, подкрепа и мобилни услуги за хората, живеещи с деменция и техните семейства”
с финансовата подкрепа на фонд Otto per Mille (Италия). Целта на дейностите е участие на
лицата с деменция в социализиращи и ангажиращи креативни дейности, които им носят радост
и позитивни емоции. Предстоят още театрални занимания за Дома в Разград и този в Казанлък.
 
On 27.09.2021 the actors from the drama theatre "Nikola Vaptsarov" – Blagoevgrad held a literary
reading session with a fairy tale for the people from the Nursing home for adults with dementia in
Razgrad. This is a pilot activity under the project "Centres for information, consultation, support and
mobile services for people living with dementia and their families" with the financial support of the
Otto per Mille Fund (Italy). The purpose of the activities is the participation of persons with dementia
in socializing and engaging creative activities that bring them joy and positive emotions. More
theatrical activities will be conducted for the Nursing home in Razgrad and the one in Kazanlak.

Интервю с Костис Прускас за clinica.bg по повод Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер

„Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция”

 

На 25.08. 2021г  Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ и „Гражданско Сдружение Алцхаймер България“, бяха поканени на заседание на Комисията по труда, социалната и демографската политика на Четиридесет и шестото народно събрание, а  на 27.08.21г на среща  с Председателя на Комисията по здравеопазването на Четиридесет и шестото народно събрание. Причината за поканите е проявеният интерес от народните представители към инициативата на двете организации по проект “Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на Концепция за специализиран Дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция” (с подкрепата на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо пространство 2014 – 2021).

Народните представители бяха запознати със същността на услугата, дневна грижа, нейните предимства за потребителите и за семействата и беше отбелязано, че прилагането на Концепцията на практика би могло да послужи като модел  в дългосрочен план. Бе отбелязано, че Концепцията ще помогне на държавните органи за осъществяване на една ефективна политика, насочена към подобряване  качеството на живот на хората с деменция и техните семейства.

Представителите на двете организации запознаха народните представители и с проблеми, обсъждани на работни срещи с институциите, като:  липсата на Национална стратегия и план за деменциите; липсата на реална статистика за хората с деменция; проблемите с ранната диагностика; липсата на специалисти в  социалната сфера; проблемът с необходимостта от ТЕЛК решение при ползване на услугата „Дневна грижа“.

От страна на народните представители се изказаха похвали към двете организации за тяхната инициатива и мисия в помощ на хората с деменция. Изрази се съпричастност към проблемите на хората с деменция и техните семейства и  готовноаст за предприемане на съответни действия и политики за подобряване и повишаване качеството на живот на хората, засегнати от деменция. Голяма част от тях изявиха желание да съдействат при бъдещи инициативи на двете организации, а от своя страна  организациите  изказаха своята готовност да участват в работни групи, обсъждания и  изготвяне на политики в областта на  деменцията.

Община Свиленград  е домакин на семинар посветен на  темата за подобряване услугите за лицата с деменция

На 06.08. Фондация „Състрадание Алцхаймер България” съвместно с Гражданско сдружение „Алцхаймер-България” проведе семинар в Община Свиленград/като домакин/ по проект “Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на Концепция за специализиран Дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция” (с подкрепата на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо пространство 2014 – 2021).  На събитието присъстваха представители на местната власт и организации, работещи в социалната сфера, както и близки на хора с деменция.

Бе  представен Доклад с добри практики от Европа и Концепция за специализиран Дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция. В концепцията, която се предлага, са залегнали редица елементи, свързани с достъпната архитектурна среда, дизайн на пространството на Центъра и други необходими реквизити за ефективното му функциониране. Методологията и дейностите за подкрепа на лицата с деменция и техните семейства, са неотменна  част от  качествената грижа, която ще се предлага. Направени са  и предложения за съпътстващи услуги в общността. За разработване на концепцията е  използван и опитът на други водещи държави по темата.

Провеждането на семинара е свързано с належащата нужда от приемането на ефективни социални политики и разкриването на Дневни центрове предлагащи ефективна, комплексна социална услуга за подкрепа на семействата на лица с деменция в страната.

 

Проект снимки

“Застъпническа кампания

за предлагане, приеман  и популяризиране на Концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с  Алцхаймер и други

 форми на деменция”

Видео

Ден на отворените врати в БЛОКС

Блокс ви кани на гости на 22 август (неделя)!
Блокс Здравни и социални грижи отваря вратите към семейния уют и грижа за всички,
които искат да усетят и опознаят кампуса в полите на Витоша и екипа от специалисти,
припознали се в мисията на Блокс. На 22 август (неделя) екипът на Блокс ще посрещне
с радост всеки, който иска да разгледа и да получи повече информация за условията,
базата, екипа, дневния ритъм и програма на резидентите, както и да усети
приятелската атмосфера.
Денят на отворените врати в Блокс Грижа за възрастни цели да ви покаже средата,
близка до домашната, отвътре. Организираният екип за целта (администратор,
медицинско лице, домашен асистент, психолог, както и част от екипа на Фондация
„Състрадание Алцхаймер България“) ще ви разходи в една от къщите от семеен тип,
ще разкаже повече за начина на работа и живот в Блокс и ще ви сподели истории от
„кухнята“ на нашите резиденти и техните семейства, избрали кампуса за свой дом през
последната година. По време на обиколката можете да задавате въпросите, които ви
интересуват – всеки от екипа ще съдейства с информация в областта си и ще ви насочи
към най-доброто решение за вашия близък или роднина в зависимост от това дали
има здравословен проблем, страда от форма на деменция или просто има нужда от
социална среда, в която да живее с достойнство и усмивка. На разположение за
въпроси ще бъдат представители на Фондация „Състрадание Алцхаймер България“,
които от своя страна ще разкажат повече за различните форми на деменция и най-
новите открития в тази област.
 
По време на събитието за гостите ще има осигурени:
 •  Вода
 •  Кафе
 •  Маркетингови материали:
 • Брошури на Блокс Грижа за възрастни – Независим живот, Асистиран живот и Грижа за паметта;
 • Брошури на Блокс Хоспис
 • Анкета за попълване от посетителите, която ще съдържа въпроси за име,телефон или имейл адрес, от къде сте разбрали за събитието, защо проявявате интерес, имате ли роднина или близък, за когото искате да се погрижат, в какво състояние е той, ако има такъв;
 
КЪДЕ?
Събитието ще се проведе в една от къщите (къща номер 4) на Блокс Грижи за
възрастни Драгалевци Вилидж на ул. „Околовръстен път“ 72.
 
КОГА?
22 август, неделя, в 4 часови диапазона. С оглед на епидемичната обстановка, срещите
ще се осъществят от 10:00 часа, 12:00 часа, 15:00 часа и 17:00 часа в групи от по 15
човека. Молим всеки, който желае да присъства, да заяви своето участие за
предпочитания от него час на имейл: opendoors@blocks.care или телефон: 089 200
2020. Всички посетители задължително трябва да носят маска и да дезинфекцират
ръцете си при влизане в къщата.

Обява проект

ОПМ 2

През 2021 г. ФСАБ  предоставя психологически и юридически консултации на лица с деменция и техните семейства в гр. София и гр. Варна по проект: „Центрове за информация, консултации, подкрепа и мобилни услуги за хората, живеещи с деменция и техните семейства” с финансовата подкрепа на фонд Otto per Mille (Италия). Провеждат се и ежемесечни срещи на групите за взаимопомощ и Алцхаймер кафе (по време на пандемията чрез електронни платформи/ZOOM и средства за комуникация). Желаещите от цялата страна могат да заявят участие на електронната поща на фондацията compassion.alz@abv.bg.

Обява проект

ОПМ 2

През 2021 г. ФСАБ  предоставя психологически и юридически консултации на лица с деменция и техните семейства в гр. София и гр. Варна по проект: „Центрове за информация, консултации, подкрепа и мобилни услуги за хората, живеещи с деменция и техните семейства” с финансовата подкрепа на фонд Otto per Mille (Италия). Провеждат се и ежемесечни срещи на групите за взаимопомощ и Алцхаймер кафе (по време на пандемията чрез електронни платформи/ZOOM и средства за комуникация). Желаещите от цялата страна могат да заявят участие на електронната поща на фондацията compassion.alz@abv.bg.

Специализиран семинар за услуги за лица с болестта на Алцхаймер бе проведен в Димитровград

На 20.07.2021г. в община Димитровград се проведоха информацонни събития – пресконференция и семинар, посветени на  темата за подобряване услугите за лицата с деменция. Фондация „Състрадание Алцхаймер България” съвместно с Гражданско сдружение „Алцхаймер-България” и Община Димитровград като домакин, проведоха двете мероприятия по проект “Застъпническа кампания за предлагане, приемане и популяризиране на Концепция за специализиран дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция” (с подкрепата на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското Икономическо пространство 2014 – 2021). Участници бяха представители на местната власт и организации, работещи в социалната и здравната сфера, както и близки на хора с деменция.

Бе представен доклад с добри практики от Европа и Концепция за специализиран Дневен център и други свързани услуги в общността за лица с Алцхаймер и други форми на деменция.

В концепцията, която се предлага, са залегнали редица елементи, свързани с достъпната архитектурна среда, дизайн на пространството на дневния център и други необходими реквизити за ефективното му функциониране. Методологията и дейностите за подкрепа на лицата с деменция и техните семейства са неотменна  част от  качествената грижа, която ще се предлага. Направени са  и предложения за съпътстващи услуги в общността. За разработване на концепцията е  използван и опитът на други водещи държави по темата. Целта на  проекта и информационните събития  е свързана с належащата нужда от приемането на ефективни социални политики за подкрепа на семействата на лица с деменция в страната.

Документален филм за дейността на Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ бе заснет от Dialog Health като част от поредицата eJourneys

Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ получи международна  награда -заснемане  на документален филм, който представя дейностите ни по време на пандемията за грижата за хората с деменция и болестта на Алцхаймер и техните семейства в нашата страна. 

Dialog Health  е международна мрежа, която е насочена към представянето на световния опит в най -добрите практики в здравеопазването и социалните грижи с фокус върху иновациите.  Освен това Dialog Health  проектират програми за учебни пътувания, базирани на най-иновативните и модерни здравни и социални услуги в света.  Поредицата им еJourney е новата им продукция за представяне на добри практики за продължаващо образование. В интернет-платформата могат да бъдат видяни документални филми от Австралия, Нидерландия, Германия, Япония, Франция. За първи път ще бъде представен филм с практики от България.

Филмът за ФСАБ  представя иновативните дейности за хората с деменция и техните близки, професионалните болногледачи, специализираните институции, развити през 2020 г. Дарителската кампания, организирана от ФСАБ в platformata.bg за Дома за пълнолетни лица с деменция в Разград събра 4070 лв., с помощта на които бяха осигурени хигиенни материали, дрехи, спално бельо, маски, ръкавици и пр. за резидентите и персонала.

Другата успешна инициатива бе създаването на радио подкаст „Радио час от нас за вас“. Подкастът бе вдъхновен от партньорската организация от Италия Rifugio Re Carlo Alberto. На местно равнище там има включваща общност и приятелска среда за лицата с деменция и радио Бекуит, което отразява тематиката. Концепцията бе разработена от преподаватели във Факултета по Журналистика и Масови комуникации на  СУ „Св. Климент Охридски“.

Подкастът съчетава звукови файлове, съдържащи достъпна информация за болестта на Алцхаймер, практически съвети за дневния режим, храненето, комуникацията и  лични истории. Тук ще намерите подбрана музика от цял свят, както и кратка анотация за нея.

Третата ни успешна история, осъществена по време на пандмията, е музикотерапия с арфа за домовете за лица с деменция в Казанлък и Разград. Младата и ерудирана арфистка Лидия Станкулова продължава работата и до днес с резидентите и персонала на двата дома.

Всяка нейна музикотерапевтична сесия е тематично разработена с произведения, картини и разкази от различни страни – Франция, Гърция, Ливан, Русия, Испания и други.

В рамките на сесията възрастните са не само слушатели, но и активни участници в музикотерапията.

Филмът бе заснет в Разград и София. Участие взеха представители на фондацията, а домакин на снимките в Разград бе Домът за пълнолетни лица с деменция и представители на общината. Съдействие оказаха Факултета по журналистика и масови комуникации и  Ботаническата градина на СУ „Св. Климент Охридски“.

 

Този филм е вдъхновение за всички нас и признание за работата и усилията на много хора, на екипите ни в двата града – София и Варна, на парньорите ни,  съмишлениците ни, семействата на хора, засегнати от болестта на Алцхаймер и деменция.

Музикотерапия за хора с деменция в домовете в Разград и Казанлък

Две прекрасни музикотерапевтични онлайн сесии за хора с деменция и болестта на Алцхаймер бяха проведени на 29-ти и 30-ти юли 2021 г. с изпълнение на арфа от талантливата Лидия Станкулова, която отведе резидентите и персонала на Дом за пълнолетни лица с деменция – гр. Разград и Дом за пълнолетни с деменция – гр. Казанлък в далечен Ливан.

 

На фона на кедрите ливански, традиционната музика, руините от римско време и радостта от живота всички се пренесохме в един различен свят.

Лидия изпълни поредица от традиционни песни от Ливан, които са познати и в България, а изпълненията бяха придружени с много и разнообразни картини за фолклора,  храната, музиката и морето.

Резидентите от Разград се включиха в ритъма на традиционната музика, като потропваха с чинели и ръкопляскаха.

А в сесията на дома от Казанлък бяха включени и няколко традиционни български песни, изпълнени на арфа – „Рипни Калинке“, „Една българска роза“, „Назад  назад, моме Калино“. Музикотерапията се превръща в една наистина необходима част от живота на резидентите на двата дома, ползите от нея са повече от позитивни. Създава желание и енергия за живот, отключва настроение за танци, изобразително изкуство и комуникация.

 Музикотерапевтичните сесии под ръководството на Лидия Станкулова с изпълнения на на арфа започнаха през 2020 година по време на пандемията, а сега продължават благодарение на проекта   „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща общност” в рамките на инициативата „За нашите родители” #BCause

 

За снимки вижте ТУК

Онлайн посещение на Лувъра за домовете за хора с деменция в Разград и Казанлък

В навечерието и на самия национален празник на Франция 14 юли 2021 г. бяха проведени две поредни арттерапевтични сесии  с Мариана Петрова.   Всички имаме нужда да се насладим от красотата на творенията на световното изкуство в нашето ежедневие. 

Едно вълнуващо посещение на Лувъра, който притежава 380 000 обекта от почти всички периоди на човешката цивилизацията. Подбраните цветни снимки и прекрасни шедьоври на световното изкуство представи арттерапевтът Мариана, която съумя по изключително подходящ начин  да поднесе прекрасните картини с кратка анотация към тях.

Незабравимата Джоконда на Леонардо да Винчи бе представена и дори стана вдъхновение за една от резиденките на дома в Разград да оцвети почти съвършено шаблонът на картината, подготвен специално за тази арт сесия.

Посещението на Лувъра бе придружено с музикални миниатюри от френския национален епос.

Френският флаг бе изработен и представен за тази тематична сесия в дома в Разград. 

За дома в Казанлък онлайн посещението на Лувъра бе допълнено с картини от българската национална класика, пейзажи, селски бит и незабравимият  Владимир Димитров – Майстора с картината  „Жътвар“,  Стоян Сотиров с „Розоберачки“, обичаният Иван Мърквичка – „На чешмата“, както и френският творец Констан Тройон – „Пазителката на пуйките“.

Освен френската музика прозвучаха и български народни фолклорни мотиви.

Арттерапията ще продължи с още сессии през август, септември и октомври в рамките на проекта   „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща общност” по инициативата „За нашите родители” #BCause

Вижте снимки ТУК

 

Виртуална разходка из известни музеи и галерии за хора с деменция

След старта на проекта „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща
общност” на ФСАБ, който се изпълнява с подкрепата на Фонд “Нашите родители” на
фондация BСause, бе разработена специализирана арт програма за работа с
възрастни лица с деменция. Тя е създадена специално за потребителите на  домовете за
пълнолетни с деменция в Разград и Казанлък. Включва тематични сесии под формата
на кратка виртуална разходка из подбрани музеи в Европа като Лувъра във Франция,
Галерия Уфици в Италия,  Градска художествена галерия – Варна, Ермитажът в Санкт
Петербург и др.
До края на месец октомври 2021 г. ще бъдат проведени 12 виртуални сесии за 40
потребителите на домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък.
Автор на програмата е Мариана Петрова – създател на Креативно и обучително студио
„АРТИЕД“ (Artied – Art Inspired Education | Facebook/Начало – Kреативно и
обучителностудио (arti-ed.com)). Тя е професионален обучител и изкуствовед по душа и
в работата си прилага методите на обучението, вдъхновено от изкуството.

#НашитеРодители #BCause

Фондация BCause подкрепи проект „Хората, живеещи с деменция, като част от
включваща общност” на Фондация „Състрадание Алцхаймер България” в
рамките на инициативата „За нашите родители”

Проектът е насочен към 40 души от домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград
и Казанлък. По време на пандемията те са подложени на допълнителна социална
изолация. През 2020 г. Фондация „Състрадание Алцхаймер България” подпомогна
осъществяването на пилотни сесии по музикотерапия с арфа. Потребителите на двата
дома участваха активно и с нетърпение очакваха следващите включвания, като
персоналът на домовете обогати дейностите с терапевтично готвене, рисуване и
трудотерапия, честване на празници. Всяка музикотерапевтична сесия за тях се
превръща в малък празник, чудесна възможност за смислена ангажираност,
разнообразие, уважение, внимание. От месец май до края на октомври 2021 г. по
проект „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща общност” ще бъдат
провеждани ежемесечни музикотерапевтични сесии с арфа. Предвиждат се и пилотни
културни занимания – виртуални посещения на музеи и галерии от България, Франция,
Русия и Италия. #НашитеРодители #BCause

Европейска награда „Разпространяване на постиженията за бъдещето“

Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ е отличена с европейска награда „Разпространяване на постиженията за бъдещето“ от едноименния конкурс за 2020 г. на Инициативата на европейските фондации в областта на деменцията (EFID).

Хората, живеещи с деменция, са сред най-засегнатите от пандемията от Covid-19.  Основните проблеми са изолацията, липсата на социални контакти, познаването и достъпа до технологиите. Всичко  това може да доведе до влошаване на тяхното здраве. В този контекст Инициативата на европейските фондации в областта на деменцията подкрепи 9 инициативи на организации от Европа, които са намерили решения на предизвикателствата, предизвикани от пандемията. Наградата е за подкрепа на техните усилия да помогнат на хората, живеещи с деменция, които са били в уязвима ситуация заради пандемията. Специално значение при подбора е отдадено на тези проекти, които предлагат начин за разпространение на опита и постиженията на ЕФИД през  следващите  години  (2020 г. е последна за Фонда).

Постиженията на EFID се състоят в ключовите знания за деменцията, придобити чрез предходните издания на награди, проведените проучвания и семинарите за развитие на капацитет, осъществени през последните години. Нещо повече, част от опита е подходът на EFID за приобщаваща общност, в която се ценят всички хора и където те са подпомагани да посрещнат основните си нужди, така че да могат да живеят с достойнство, да се ангажират активно и да допринасят за общността.

През 2021 г. ФСАБ ще продължи дейностите си, започнати в отговор на пандемията. Включително информационната кампания и чрез подкаст изданието и информирането на уязвими групи, концертите с терапевтична цел в домовете за пълнолетни лица с деменция и ще се ангажира в предлагане на политики за подобряване на качеството на живот на лицата с деменция и техните близки.

Световен ден за психичното здраве –

10 октомври

 

 

Международната Алцхаймер организация, съвместно с Обединени за психичното здраве в глобален мащаб (United for Global Mental Health) по време на  „Марша в полза на психичното здраве“ ще проведат „Час, посветен на деменцията“ с акцент върху някои от основните проблеми на хората с деменция по света. Кампанията ще започне в петък, на 9 октомври и ще се проведе 24 часа преди Международния ден, посветен на психичното здраве. Международната Алцхаймер организация е изготвила видео съдържание, което ще бъде излъчвано в „Часа, посветен на деменцията“ и ще отговаря на живо на коментари и въпроси по време на излъчването на живо на Speak Your Mind’s Facebook page.

Международната Алцхаймер организация кани всички да се присъединят към лайвстрийма Speak Your Mind’s Facebook page в 14 часа (британско лятно часово време) на 9 октомври 2020 г. Всеки, който се включи, ще може да зададе въпроси на експертите в областта на психичното здраве и деменцията.

Повече информация за кампанията:  https://gospeakyourmind.org/

За регистрация и участие в кампанията преди 9 октомври, можете да:

 Се регистрирате за участие в Марша тук: marchformentalhealth.com  и RSVP on Facebook.

Споделите видео в TwitterFacebook,или  Instagram.

Поканите приятелите и семейството си на Марша в полза на менталното здраве тук: here 

За повече информация и ресурси по темата за психичното здраве и деменцията по време на епидемията от Covid-19,  можете да посетите уебсайта на Международната Алцхаймер организация, където са поместени редица материали, включително ресурси от цял свят и насоките на Световната здравна организация.  

 

В Дома за пълнолетни с деменция отбелязаха Деня за борба с болестта на Алцхаймер с концерт

 • В Дома за пълнолетни лица с деменция в Разград отбезялаха днес с концерт 21 септември  – Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер.

  Групата за песни в ДПЛД „Сребърен славей“ изпълни няколко народни песни от различни географски области в България.  Потребителите, които участват в активната музикотерапия, също се включиха в изпълненията. Последваха кръшни хора, носещи радост, както на участващите, така и на наблюдаващите потребители.

  Дарител осигури кетърингова гощавка за празника и голяма празнична торта.

  От ДПЛД уточняват, че болестта на Алцхаймер е най-честата поява за деменция, а вниманието на обществото все повече се насочва в помощ на лицата с Алцхаймер и деменция и към социалната услуга в Разград също са насочени благотворителни инициативи.

  През юни и юли Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ участва във фондонабирателна кампания за подпомагане на Дом за пълнолетни лица с деменция  Разград.

  Набраните средства в размер на 3556 лв. бяха разходени за почистващи препарати, дезинфектанти хигиенни материали, облекло и спално бельо.

  Друга  съвместна инициатива на Фондация “Състрадание Алцхаймер България”, съвместно с Фондация „Да бъде” и Лидия Станкулова бе организиране и провеждане на музикотерапия за потребителите на Домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград  и  Казанлък през месец юли, август, септември и октомври 2020 г.

Цялата новина вижте тук:

https://www.razgrad.bg/news/v-doma-za-palnoletni-s-dementsiya-otbelyazaha-denya-za-borba-s-bolestta-na-altshaymer-s-kontsert

 

източник:

https://www.razgrad.bg/news/v-doma-za-palnoletni-s-dementsiya-otbelyazaha-denya-za-borba-s-bolestta-na-altshaymer-s-kontsert

 

EN

 

At The Nursing Home for Adults With Dementia, the 2020 World Alzheimer’s  Day was marked with a Concert

At the Nursing Home for Adults with Dementia in Razgrad, a concert was conducted today on September 21st – World Alzheimer’s Day.

The vocal  group “Silver Nightingale” performed several folk songs from different geographical areas in Bulgaria.  Users who participated in active musictherapy also participated in the performances. National fork dances followed, bringing joy to both the participating and the observing users of the Home.

A donor provided catering for the holiday and a large festive cake.

The Nursing home states that Alzheimer’s disease is the most common manifestation of dementia, and the public’s attention is increasingly being focused on helping those with Alzheimer’s and dementia, and charity initiatives are also being targeted in Razgrad.

In June and July, Compassion Alzheimer Bulgaria Foundation participated in a fundraising campaign to support the Nursing Home for Adults with Dementia Razgrad.

The funds raised amount to BGN 3556 and were spent on detergents, disinfectants of hygiene materials, clothing and bed linen.Another joint initiative of Compassion Alzheimer’s Foundation Bulgaria, together with the “To Be” Foundation and Lydia Stankulova, was organizing and conducting musictherapy for the users of Nursing homes for adults with dementia in Razgrad and Kazanlak in July, August, September and October 2020.

The harp is one of the most ancient instruments used to treat, thanks to the fact that the strings flicker with their entire length, and the casing is wooden, making the instrument one of the most suitable for healing music. Lydia has a Master’s degree in Harp from the National Academy of Music “Pancho Vladigerov” and is about to graduate in an international specialization in therapeutic harp music.

The staff of the Nursing home expresses gratitude to the performers and partners of this initiative for the fact that during the period of continuation of the anti-epidemic measures, this possibility of therapy for persons with dementia is realized.

Subject to strict hygiene and disinfection measures, social workers in the home introduce new forms of arttherapy and labor therapy. The chiropractor develops different models of exercises and games to activate the physical activity of those with dementia.

New techniques, activities and games can also be used by people caring for people with dementia in a home environment.

Международната Алцхаймер организация призовава: общественият отговор спрямо болестта изостава с 30 години, необходимо е тя да бъде призната за увреждане

 • Отговорът на болестта деменция изостава с 30 години от движението за права на хората с физически увреждания
 • Международната Алцхаймер организация призовавадържавите по света да преосмислят концепцията на националните си политики за справяне с деменцията, съгласно Конвенцията на ООН на хората с увреждания
 • Дизайнът на улесненията за справяне сдеменцията следва прости принципи, рентабилен е и драстично подобрява ползванетои безопасността на изградената среда за живеещите с деменция
 • Дизайнът на улесненията за справяне сдеменцията може да даде възможност на хората да живеят в собствените си домове и общности за възможно най-дълго време.
 • На 21 септември 2020 г. Международната Алцхаймер организация публикува най-изчерпателния световен доклад за деменцията и дизайна на разумни улеснения в отговор на болестта

За повече информация:

Media info Alz 21.09.2020

Фондация “Състрадание Алцхаймер България”, съвместно с Фондация „Да бъде” и Лидия Станкулова, организират и провеждат музикотерапия за потребителите на Домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък през месец юли, август и септември 2020 г.

Арфата е един от най-древните използвани за лечение инструменти, благодарение на това, че струните трептят с цялата си дължина, и корпусът е дървен, което прави инструмента един от най-подходящите за лечебна музика. Лидия има магистърска степен по Арфа от Националната Музикална Академия “Панчо Владигеров” и предстои да се дипломира в международна специализация по терапевтична арфова музика.

Благодарни сме на изпълнителите и партньорите от тази иницитавиа, че в периода на продължаване на противоепидемичните мерки, се реализира тази възможност за терапия за лицата с деменция.

За повече информация:

https://www.facebook.com/HarpHealing

https://www.facebook.com/dabadefoundation

Достъпна грижа за 70 мъже и жени с деменция от Дома в Казанлък

Домът за пълнолетни лица с деменция Димитър Папазoв в Казанлък се нуждае
от 10 800 лева за изграждане на външен асансьор за безопасно придвижване на
хората с деменция и за навременното им и добро обслужване.
Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ инициира тази кампания, за да
помогнем всички заедно за подобряване на грижата и качеството на живот на 70
лица с деменция от дома. Това са 25 мъже и 45 жени, които не могат да се
обслужват сами, като сред тях има и лежащо болни. Имотът е дарен от видния
общественик, розопроизводител и търговец Димитър Папазов през 1926 г. за
старопиталище и сиропиталище, като и към момента функционира по волята на
дарителя. Домът е разположен в две сгради. Сградата, която обитават мъжете, е
двуетажна стара конструкция и с недобра среда. Има стръмно стълбище и липсва
асансьор, което затруднява придвижването на болните възрастни и обслужването им –
бельо, памперси, почистващи препарати се носят на ръце от обслужващия персонал.
Предварително благодарим за проявената съпричастност! Станете част от
дарителите, които правят възможно съществуването на тази благородна
инициатива.
 Дарения могат да се правят по банков път или с банкова карта на адрес:

 

благотворителна КАМПАНИЯ

 

Фондация „Състрадание Алцхаймер България”, благодарение на всички отзовали се дарители, проведе успешна фондонабирателна кампания „Помогни за по-добър живот на 60 човека с деменция” (https://www.platformata.bg/bg/kauzi/769:dom-za-hora-s-dementsia-razgrad/details/campaign.html). Тя се реализира в периода 8 май – 29 юни 2020 г. и беше насочена към спешните нужди на Дома за пълнолетни лица с деменция в Разград. Събраната сума от 4000 лева ще бъде използвана от дома за неотложните нужди от хигиенни материали, дрехи и спално бельо, необходими за полагане на грижа в условията на пандемия.


Благодарим на всички за подкрепата!

 

Фондация „Състрадание Алцхаймер България” изпълнява проект
„Центрове за информиране, консултиране и подкрепа на хората,
живеещи с деменция в София и Варна” от януари 2019 г. до 31 юли
2020 г.  с финансовата подкрепа на италианската организация Otto per
Millе, Waldensian church of Italy. В двата града по проекта
организацията предоставя подкрепа, информиране и консултиране за
целевата група и техните близки. Предоставят се психологически и
юридически консултации, Алцхаймер кафе и групи за взаимопомощ.
В своята интернет платформа организацията създаде подкаст „Радио
час от нас за вас“, възможности за онлайн заявки за консултации и
възможности за обучения в бъдеще време. С всичко това желаем да
сме полезни. Изготвени бяха брошура, флаер и публикация с добри
практики за общности, приятелски настроени спрямо живеещите с
деменция.

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

Гр. Варна, 30 май  2019 г.

 

Съобщение до медиите

Представяне на италианския опит за предоставяне на услугата дневен център за лица с различни форми на деменция

Фондация „Състрадание Алцхаймер България” и италианската организация Rifugio Re Carlo Alberto организират на 31 май 2019 г. в град Варна (в хотел „Одесос“) обучителна среща за обмен на опит с италианската организация Rifugio Re Carlo Alberto за предоставянето на услугата “Дневен център” за лица с различни форми на деменция. Мероприятието е част от проект „Центрове за информация, консултации и подкрепа на живеещите с болестта на Алцхаймер/деменция в гр. Варна и гр. София” (осъществяван с подкерпата на Otto per mille, Waldensian church of Italy).

 

 

Италианската организация предоставя комплексни социални услуги за хората, живеещи с деменция, услуга от резидентен тип и дневен център в Luserna San Giovanni, Италия. Участници в обучителната среща ще бъдат представители на местните власти, представители на институции и домове от резидентен тип за грижа за страдащите от деменция от няколко български града, специалисти от сферата на здравеопазването и социалните услуги.

            Италианската организация ще представи своя опит и за създаването на местни мрежи за подкрепа, работата на полицията, услуги за ранна диагностика и работата със семействата на близките на живеещите с деменция.

            В рамките на проекта „Центрове за информация, консултации и подкрепа на живеещите с болестта на Алцхаймер/деменция в гр. Варна и гр. София” Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ осъществява през 2019 г. психологически и юридически консултации, Алцхаймер кафе и групи за взаимопомощ в град Варна и град София.

 

 

 

На 5 октомври 2019 от 09.00 часа в Южния парк (пред паметника с гълъбите) в София Гражданско сдружение “Алцхаймер България” и фондация “Състрадание Алцхаймер България”, ще се включим с наша кауза в редовното съботно 5 км бягане организирано от “5kmrun”.

„Здравна превенция чрез спорт“ е нашето послание, с което искаме да отбележим световния ден на болните от Алцхаймер, който е на 21ви септември, съпътстващ от още два дни посветени от международната общност на физическото и психическо здраве на възрастните хора – Международния ден на възрастните хора (1ви октомври) и Световния ден за психично здраве (10ти октомври).

Спортът има доказано благоприятно влияние върху нашето психическо и физическо здраве. Редовното водене на здравословен начин на живот и спортуването намалява рисковете от различни форми на деменция и Алцхаймер.

В световен мащаб учените все още не могат да намерят лек за различните форми на деменция и Алцхаймер, но в едно са категорични спортът като превенция може да забави или дори да предотврати заболяването.

На 5ти октомври Гражданско сдружение “Алцхаймер България” и фондация “Състрадание Алцхаймер България” с помощта на “5kmrun” искаме да поставим началото на дългосрочна работа за създаване на условия за превенция чрез спорт.

За нас е радост, да си сътрудничим с 5kmrun, организация, която провежда ежеседмично 5км бягания в София, Варна, Бургас и Пловдив. След еднократна регистрация на сайта http://www.5kmrun.bg/reg_form.php, вие вече можете да участвате целогодишно и безплатно (всяка събота) в свободно организираните от тях паркови бягания.

Бягайте с нас на 5-ти октомври, за да надбягаме деменцията заедно.