„Радио час от нас за вас“ е седмичен подкаст, в който Фондация „Състрадание Алцхаймер
България“ ще споделя информация, научни данни и добри практики за превенция, грижи и
отношение към хората, живеещи с деменция и за техните близки.

Екипът полага началото на инициативата като резултат от дългогодишната ни работа и обмяна на опит с други държави потемата. Нашите предавания са насочени към широката публика и към хората, които се интересуват от здравно-социалните теми, свързани с деменцията.

Ще се стремим да предлагаме помощ за грижещите се и за методите за общуване и терапия за хората с деменция, като акцентът е върху тяхното достойнство и опит.
Ще бъдат разглеждани и актуални проблеми от България и света и ще информираме обществото и относно най-добрите съществуващи решения. Ще предоставяме и музикална програма с терапевтична цел.

Инициативата се реализира с любезното съдействие на Отто пер Милле (Otto per Mille,
Waldensian Church of Italy) по проект „Центрове за информиране, консултиране и подкрепа на
хората, живеещи с деменция в София и Варна”.

Радио час 16 – Невербални техники за комуникация с хората с деменция

Мимиките на лицето ни, жестовете, езикът на тялото и тонът на гласа ни са от изключителна значимост когато общуваме и се грижим за човек с деменция и болестта на Алцхаймер. Представяме ви някои техники и подходи, които могат да са от полза.

Радио час 15  –  Change the World

През 1996 г. Ерик Клептън записва  тази песен като саундтрак на филма “Феномен” с участието на Джон Траволта. 13 седмици песента е номер 1 в световните класации. 

Радио час 14 – Поведение и психологически симптоми на дементно болния (продължение)

Продължаваме темата за личностно-ориентирания подход към всеки един дементно болен и представянето на някои съвети как да избегнем критични ситуации.

Радио час 13 – Пиесата It Ain’t Necessarily So (из операта “Порги и Бес” от Джордж Гершуин

Днешното издание е с поздрав от Цветина Панайотова, цигулар и музикотерапевт, която изпълнява  пиесата It Ain’t Necessarily So (из операта “Порги и Бес” от Джордж Гершуин, обработка за пиано и цигулка от Яша Хайфец)

Радио час 12 – Поведение и психологически симптоми на дементно болния

Личностно-ориентираният подход към всеки един дементно болен е от изключително значение. Защото поведението е форма на общуване – когато болният  изпитва болка, радост, тревога, страдание е необходимо да се опитаме да помогнем без да внасяме допълнително стрес.

Радио час 11: Валс “На хубавия син Дунав” от Йохан Щраус (син)

Валс “На хубавия син Дунав” от Йохан Щраус (син)

Радио час 10 Песента No Me Ames

Радио час 9 Метод “няма неправилни отговори” при общуване с хора с деменция

Представяме Ви кратка информация за метода “няма неправилни отговори” при общуването ни с хора с деменция и болестта на Алцхаймер като част от когнитивната стимулираща терапия.

Радио час 8 Amazing Grace

Днес ви представяме кавър версия на един възторжен химн, превеждан като “Небесна милост” или “Удивителна благодат”, създаден от Джон Нютон през 18-ти век след лична история, която преобръща живота му. С дълбока вяра в Господ той благодари за милостта, която е получил. Песента е много известна по цял свят със своите многобройни интерпретации.

Радио час 7 Пълноценно общуване с хората с деменция и болестта на Алцхаймер

Някои аспекти и подходи за пълноценно общуване с хората с деменция и болестта на Алцхаймер. Основни насоки за това как  да изградим  умения и усет за общуване, което да е благоприятно за организирането на нашето ежедневие.

Радио час 6 – Още лятно настроение с класическа музика

В днешното издание на Радио час от нас за вас представяме изпълнението на хор и оркестър на Ave Maria от Франц Шуберт. Приятно слушане. 

Радио час 5 – Грижите за хората с деменция и болестта на Алцхаймер

Започваме с няколко думи относно осъзнаването на болния за състоянието му, както и за процеса на комуникация и новия ритъм на живот.

Радио час 4 – Още лятно настроение с класическа музика, която е вечна

В днешния Радио час от нас за вас представяме “Утро” на Едвард Григ, с което започва сюитата „Пер Гинт”, която той композира за едноименната пиеса на Хенрих Ибсен. Цялата сюита е много известна и харесвана днес.

Радио час 3 – Въвеждаща информация за деменцията

В днешното издание представяме продължение на темата за същността на болестта на Алцхаймер и деменцията.  Повече информация за поведенческите симптоми на човека с тази болест, къде се коренят причините за заболяването, както и кои са 10-те основни признака, които ни предупреждават за евентуално наличие на болестта. Също така насочваме Вашето внимание към какви специалисти можете да се обърнете за помощ и консултация.

Радио час 2 – Музикална сесия за лятно настроение

Днешното издание е с поздрав от Цветина Панайотова, цигулар и музикотерапевт. С пиесата “Summertime” ( из операта “Порги и Бес” от Джордж Гершуин, обработка за пиано и цигулка от Яша Хайфец) тя се обръща към всички слушатели и пожелава чудесно лятно настроение. (Въпреки всички трудности, които ни донесе тази година.). Тя изразява надежда, че точно тази пиеса е свързана с различни периоди и хубави спомени от живота на всеки от нас и допълва: „За мен самата именно този запис е от времена, изпълнени с прекрасни емоции, за които съм дълбоко благодарна. На рояла е Марина Капитанова – невероятен професионалист и огромна чест за мен да музицираме заедно. От сърце желая на всички слушатели здраве, свежи емоции и вдъхновение!“

Радио час 1 – Откриване на подкаст и основна информация за болестта