„Радио час от нас за вас“ е седмичен подкаст, в който Фондация „Състрадание Алцхаймер
България“ ще споделя информация, научни данни и добри практики за превенция, грижи и
отношение към хората, живеещи с деменция и за техните близки.

Екипът полага началото на инициативата като резултат от дългогодишната ни работа и обмяна на опит с други държави потемата. Нашите предавания са насочени към широката публика и към хората, които се интересуват от здравно-социалните теми, свързани с деменцията.

Ще се стремим да предлагаме помощ за грижещите се и за методите за общуване и терапия за хората с деменция, като акцентът е върху тяхното достойнство и опит.
Ще бъдат разглеждани и актуални проблеми от България и света и ще информираме обществото и относно най-добрите съществуващи решения. Ще предоставяме и музикална програма с терапевтична цел.

Инициативата се реализира с любезното съдействие на Отто пер Милле (Otto per Mille,
Waldensian Church of Italy) по проект „Центрове за информиране, консултиране и подкрепа на
хората, живеещи с деменция в София и Варна”.

Радио час 45 Нина Симон, „Feeling Good“

Световно известната джаз-соул легенда  Нина Симон е родена през 1933 г. в Трайън, Северна Каролина  с името Юнис Катлин Уеймън. Както се казва в нейна песен  – тя е “млада, талантлива и черна”,  тя  пее, свири на пиано, пише песни, композира музика и има гражданска позиция срещу апартейда в Америка.  През цялата си кариера тя е издала 40 албума, а творчеството й оставя своя огромен отпечатък върху световната музикална сцена.

Песента, която ви представяме днес е „Feeling Good“ една от най-известните й песни – създадена от Л. Брикус и А. Нюли за мюзикъла „The Roar of the Greasepaint – The Smell of the Crowd“, който е изпълнен за първи път на сцена през 1964 г.  Нина Симон прави кавър версия на песента през 1965 г. и я включва в албума си „I Put a Spell on You“.

Радио час 44    Как подправките в храната могат да въздействат върху функциите на човешкия мозък?

 Известни са ни куркумата, розманина, джиндифила и тяхното полезно действие върху нашия организъм. Някои ги наричат суперхрани, естествени антибиотици, притежаващи антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които съдействат за подобряването на паметта. Добре е да ги имаме в нашия кухненски шкаф и по-често да ги комбинираме с различни храни когато готвим.

Радио Час 43 – “Здравей Детройт”

Представяме ви една песен, записана през 1984 г. от Сами Дейвис в съавторство с Бери Горди в изпълнение на известният бразилски актьор и певец  Даниел Боавентура.  

Роден  в  град Салвадор, Бразилия. Първата му музикална изява е в  мюзикъла „Безскрупулните“, спектакли като  „Виктор/Виктория“, „Чикаго“, “Моята прекрасна лейди“, „Красавицата и звярът”. Даниел Боавентура владее публиката с глас, който съчетава различни нюанси и го прави с лекота. Репертоарът му се състои от различни  евъргрийни, джаз и популярни мелодии – пее песни на  Елтън Джон, Дона Съмър, Франк Синатра, АББА и много други.

Песента “Здравей Детройт” е част от колекция от 50 песни, посветени на щата Мичиган, превърнали се в популярни хитове.

Радио Час 42 Научни постижения, които дават надежда (продължение)

Бактерия, която се нарича  Porphyromonas gingivalis и живее в човешката уста и по-точно върху венците може да бъде намерена у всеки трети човек както и в мозъка на пациенти с болестта на Алцхаймер.

Радио Час 41 –  “Индианско лято”,  Жо Дасен

Представяме ви една прекрасна песен на Джоузеф Айра Дасен, известен като Жо Дасен. Песента “Индианско лято” е създадена през 1975 г. и се превръща в един от най-известните хитове с тираж 900 000 копия във Франция и почти 2 милиона по целия свят.  Това е песен за надеждата, любовта, красотата, човешките отношения и топлината на есенните дни преди сезонът да се смени.

Радио час 40 – Научни постижения, които дават надежда

Учените от цял свят се стремят да намерят лекарство за болести, които тревожат цялото човечество. В днешното предаване ще представим едно от тези постижения, регистрирано от китайски биолози през 2003 г. в  Университета Бъфало, САЩ. Това е методът, известен като “пренавиване” на хромозомите, който дава надежда в борабата с болестта на Алцхаймер.  Ще продължим тази тема  и в следващия ни радио час.

Радио Час 39 – Михаил Глинка, операта „Руслан и Людмила“

Глинка е руски композитор – създател на нова музикална школа, основана на руската народна песен. Творчеството му е световно известно, пропито от дълбок хуманизъм.

Операта „Руслан и Людмила“ е едно от значимите му произведения. Създадена в пет действия, а либретото е създадено въз основата на едноименната поема от Пушкин, в която той изразява своите идейни и естетически виждания. Произведението  се характеризира с красивата си форма, лекота и колоритни цветове. Пушкин създава тази поема по време на неговото обучение в Лицея в Царское село. 

Радио Час 38 – болестта на Алцхаймер и редовните физически упражнения

Могат ли редовните физически упражнения да забавят прогресията на болестта на Алцхаймер или да облекчат протичането й? Какво е действието на хормона ирисин, който се освобождава в организма по време на физическа активност?

Радио Час 37  Италианска полка  на Рахманинов

Великият руски композитор Сергей Рахманинов, който е и пианист и диригент принадлежи на епохата ΧΙΧ – ΧΧ век. За формирането му като творец влияние оказва Чайковски, Скрябин, черпи вдъхновение от руския фолклор и църковно-славянската музика.

Творчеството му включва различни жанрове като централно място заемат клавирните произведения като по-известни са оперите „Алеко“, „Алчният рицар“, „Франческа де Рамини“, камерно-инструментални ансамбли, симфониите и симфоничните му произведения  – три симфонии, симфонични танци, „Островът на мъртвите“ и други.  Високо ценени са партитурите  за хорове „a cappella“ – „Литургия на Йоан Златоуст“ и „Всенощно бдение“.

Представяме ви  „Италианска полка“, която  е прекрасен спомен от една ваканция в Италия. Там Рахманинов се вдъхновява от мелодия, изпълнена от улични музиканти и създава музикално произведение за пиано  в четири ръце, което се откроява с оригиналност и звучност, идваща от италианския фолклор.

Радио Час 36 – История  на един мъж  с болестта на Алцхаймер, който се влюби отново в съпругата си и застанаха отново пред олтара

Днешната трогателна история разкрива преживяванията на едно американско семейство, което подновява брачните си клетви след като съпругът, който е диагностициран с болестта на Алцхаймер отново прави предложение за женитба на съпругата си.

„Беше трогателно за мен. Той се влюби в мен за втори път.“ „Ще бъдем заедно до края. Нищо не може да ни раздели.“ – казва съпругата. Той е неин, а тя негова.

Радио Час 35 „Какъв прекрасен свят”, Луис Армстронг

Едва ли има някой, който да не е чувал тази песен, добила популярност и от саундтрака на филма „Добро утро, Виетнам”, режисиран от Бари Левинсън с участието на Робин Уилямс. Със същата песен са озвучени и филми като „Мадагаскар” на Дъглас Адамс, „12 маймуни” с участието на Брус Уилис, както и сериала на ББС „Пътеводител на галактическия стопаджия”  и около 20 телевизионни сериала.

Песента е един от най-известните хитове на Армстронг и продължава да бъде любима  десетилетия след излизането си през 1967 г. Мелодията и   текста са разпознаваеми – това е и  причина да я добавите към вашия плейлист за любимия човек.

Радио Час 34 – книгата „Краят на Алцхаймер”, д-р Дейл Бредесен

Представяме ви накратко една книга, която ни вдъхва надежда. Това е монументален труд за истинските причини за намаляването на умствената активност и първата програма за профилактика и лечение на когнитивния спад, наречена ReCODE, която е създадена в резултат от тридесетгодишни изследвания и открития.

През 2018 г. книгата бе преведена и издадена в България.

Радио Час 33 – “Лунна светлина” от Бергамаска сюита на Дебюси  

Клод Дебюси е роден във Франция през 60-те години на 19-ти век и е признат за един от основоположниците на импресионизма в музиката.

Дебюси е новатор, който отхвърля следването на клишета и шаблони и самият той се стреми към свобода. Творчеството му е под влиянието на литературата, а общуването му с Пол Верлен и Шарл Бодлер оказват силно въздействие върху възгледите му. Неговият музикален език  се стреми да пресъздаде мислите и настроенията със своя собствена самобитност и образност. Харесва Вагнер, впечатлен е от Мусорски,  а през последното десетилетие от живота си често пътува, за да присъства на свои концерти или да гастролира като диригент в Германия, Австрия, Англия и Русия.

Днес ви представяме “Лунна светлина” от Бергамската сюита на Дебюси. Тази сюита за пиано е публикувана през 1905 г.  Състои се  от четири части – Prélude, Menuet, Clair de Lune и Passepied, а заглавието й е свързано с град Бергамо, който се намира в подножието на Италианските Алпи. Най-живописната  и най-разпознаваема част от сюитата остава “Лунна светлина”( Clair de Lune). 

Радио Час 32 – Как се отразява епидемията с КОВИД 19 на пациенти с деменция и болестта на Алцхаймер

“Има само две емоции: страх и любов. Когато изпитваме страх няма място за любов. Когато изпитваме страх няма място за любов. Когато имаме място за любов, не можем да изпитваме страх.” (Д-р Елизабет Кюблер-Рос)Представяме ви част от интервюто на д-р Мари Пасински – невролог, асистент в Медицинското училище в Харвард, която се е включила в борбата с КОВИД 19 в САЩ.  Д-р Пасински казва “Фокусирането ми върху любовта ми позволи да открия нова смелост.”

Радио Час 31  –   Паганини, Ла Кампанела

Николо Паганини – най-прочутият  цигулар в световната музикална история, получил титлата  „придворен виртуоз“ . Музиката му вдъхновява много други музиканти. Бил е критикуван за скъпите билети за концертите му, но всъщност подарявал половината от тях на студенти по музика. Паганини е новатор с отлична интонация, автор на много произведения за струнни инструменти.Най-известен от шестте концерта за цигулка и оркестър, наречен „Ла Кампанела“ – „камбанката“ по името на третата му част.

Цигулката, на която е свирил великият майстор, след смъртта му е наречена „Вдовицата на Паганини“. Тя се съхранява в сейф в кметството на Генуа. Малко са музикантите, докоснали се до нея, но един от тях е виртуозният български цигулар Васко Василев.

Радио Час 30 – “Лицето на лъва”  опера, посветена на хората с болестта на Алцхаймер

Композитор на това единствено по рода си произведение е Елена Лангер, родена в Москва, завършила Московската консерватория през 1999 г. след което продължава образованието си в Лондон в Кралския музикален колеж и Кралската музикална академия. Операта „Лицето на лъва”е посветена на нейната болна майка. За създаването на този музикален проект Лангер получава подкрепа от режисьора на театър „Алмейда” Джеймс Фулджеймс, който я води в Лондонския институт по психиатрия, където тя се среща и работи с д-р Саймън Лавстоун – известен психиатър, който работи с възрастни хора. Операта е наречена „истинско ръководство как трябва да се отнасяме с болните от Алцхаймер”.

През април 2019 г. „Лицето на лъва”е поставена и на Камерна сцена на Старозагорската опера.

Радио Час  29 – Ференц Лист, „Утешение”

Един ярък представител на романтичния период през 19-ти век в Европа е Ференц Лист – унгарски творец с изключителни пианистки способности заради които е наречен „Паганини на пианото”.  Като композитор е изявен представител на Новата германска школа, той е откривател на симфоничната поема, както и на соловия пиано рецитал със завидна виртуозност. Обичал е да се изявява на сцената и е представял по три-четири концерта седмично в известни  европейски градове. Занимавал се е и с благотворителност, насочена към построяване на музикални училища, църкви, болници, приюти, бил е приятел и благодетел на много композитори като Шопен, Вагнер, Берлиоз, Шуман, Глинка, Бородин, Раф, Григ и др.

„Утешение” е прекрасна миниатюра във фортепиано, която ви представяме днес.  

Радио Час 28 – Иновациите в медицината

В днешното предаване ще представим кратка информация за иновациите  в медицината, свързани с откриване на протеин, който има потенциал да предпазва от болестта на Алцхаймер. Дефицитът на протеин LANDO в съчетание със стареенето може да доведе до болестта на Алцхаймер, изследвано в модел чрез експериментиране върху мишки, за което има доказателства, че може да се случи и при хора.

Радио Час 27 – Серенада №4, Франц Шуберт

Композирана е през 1828 и е известна като лебедова песен, публикувана няколко месеца след смъртта на твореца.   Шуберт съчинява Серенада по стихове на немския журналист и поет Лудвиг Релстаг. Това произведение е предпочитано от създателите на саундтракове за филми като “Джейн Ейър” (1934), „Дежа Вю” (1997),  „Приключенията на Мило и Отис” (1986) „Младата Виктория” (2009) и др. А един от най-известните аранжименти е на унгарския композитор Ференц Лист. 

Радио Час 26 – Разкази от хора, живеещи с деменция и техните близки

Днес ви представяме кратки разкази за това как светът възприема хората, живеещи с деменция.
“Нашият свят не е като на другите хора …….най-големият убиец за нас е самотата……….както всеки друг и ние искаме да бъдем включени и уважавани.”

Радио Час 25 –  „Валс на цветята“ от „Лешникотрошачката“ на Чайковски

Една красива приказка, чийто сюжет е взет от Е.Т.А. Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”, за която Чайковски получава поръчка да напише балет през 1890 г.

Нежната музика следва текста, който представя страната на сладкишите, където реката е от лимонада, а пътеката от нуга, езерото от розова вода, дворецът е от марципан и където цветята танцуват валс.

Премиерата на балета се е състояла на 6 декември 1892 г. в Марийнския театър в Санкт Петербург, а „Лешникотрошачката“ остава като една от най-популярните балетни постановки, поставяна в цял свят.

Радио Час 24  Съществува ли превенция на болестта на Алцхаймер?

Тази болест не е типична за процеса на остаряване, но ако вече сме се сблъскали със заболяването на близък човек и твърде много се страхуваме за здравето си можем да се запознаем с информация  и съвети, свързани с ежедневните ни.  Какво препоръчват експертите за редуциране на риска от болестта на Алцхаймер?

Радио Час 23 – “Подмосковные вечера”

Песента “Московски нощи” е истински  шедьовър, създаден от поета Михаил Матусовски и композитора Василий Соловьов-Седов през 1955 г., а първият изпълнител е актьорът на Московския художествен театър Владимир Трошин. Песента е била поръчана като лирическа композиция за документалния филм за Спартакиадата на народите на РСФСР. След създаването си  попадна в радиото и това я превръща в абсолютен хит – слушателите заливат студиото с искания да я слушат отново и отново.

Радио Час 22 –  Ежедневни занимания

В днешното предаване ще се спрем на някои дейности, които можем да изпълним заедно с нашите близки, живеещи с деменция или болестта на Алцхаймер

Радио Час 21 Моцарт, Симфония 40, Molto Allegro

Симфония No 40 e един от шедьоврите на Моцарт, който получава заслужено световно  признание. Симфонията е  в G мажор, създадена в четири части, която привлича слушателите от самота начало, а днес ви представяме една част – Molto Allegro

Радио Час  20 – Практически съвети за храненето на хората с деменция

Представяме няколко съвети за правилното хранене  защото лошото хранене, липсата на добра хидратация  може да увеличи поведенческите симптоми, свързани с болестта и може да бъде причина за загуба на тегло.

Радио Час 19  – „Алилуя” („Hallelujah“)  от ораторията „Месия“ на Георг Фридрих Хендел

Специалистите казват, че това е най-грандиозното произведение на Хендел, създадено само за 24 дни. Съставено е от три части, посветени на живота на Иисус Христос от раждането до кръстната Му смърт и вярата и надеждата за Неговото повторно пришествие. Автор на либретото е Чарлз Дженънс по текстове от английския превод на Библията, поръчан от Крал Джеймс I. Като поанта на произведението е хорът „Алилуя“ („Hallelujah“) – неизменна част от Рождественските концерти в Европа.

Радио час 18  Да дадем увереност на човека с деменция.  Съвети след поставянето на диагнозата.

 В днешното издание Ви представяме опита на болногледачи и специалисти от Франция по темата за насърчаване на хората с деменция и съвети в тази насока непосредствено след поставянето на диагнозата. По-доброто познаване на болестта ви позволява да избягвате клопките и да откриете начина на живот, който най-добре подхожда на болния и хората около него.

Радио час 17 Prelude in C Major – Йохан Себастиан Бах 

Това е клавиатурна композиция – първата прелюдия и фуга от поредица от 48 прелюдии и фуги на Бах.

Радио час 16 – Невербални техники за комуникация с хората с деменция

Мимиките на лицето ни, жестовете, езикът на тялото и тонът на гласа ни са от изключителна значимост когато общуваме и се грижим за човек с деменция и болестта на Алцхаймер. Представяме ви някои техники и подходи, които могат да са от полза.

Радио час 15  –  Change the World

През 1996 г. Ерик Клептън записва  тази песен като саундтрак на филма “Феномен” с участието на Джон Траволта. 13 седмици песента е номер 1 в световните класации. 

Радио час 14 – Поведение и психологически симптоми на дементно болния (продължение)

Продължаваме темата за личностно-ориентирания подход към всеки един дементно болен и представянето на някои съвети как да избегнем критични ситуации.

Радио час 13 – Пиесата It Ain’t Necessarily So (из операта “Порги и Бес” от Джордж Гершуин

Днешното издание е с поздрав от Цветина Панайотова, цигулар и музикотерапевт, която изпълнява  пиесата It Ain’t Necessarily So (из операта “Порги и Бес” от Джордж Гершуин, обработка за пиано и цигулка от Яша Хайфец)

Радио час 12 – Поведение и психологически симптоми на дементно болния

Личностно-ориентираният подход към всеки един дементно болен е от изключително значение. Защото поведението е форма на общуване – когато болният  изпитва болка, радост, тревога, страдание е необходимо да се опитаме да помогнем без да внасяме допълнително стрес.

Радио час 11: Валс “На хубавия син Дунав” от Йохан Щраус (син)

Валс “На хубавия син Дунав” от Йохан Щраус (син)

Радио час 10 Песента No Me Ames

Радио час 9 Метод “няма неправилни отговори” при общуване с хора с деменция

Представяме Ви кратка информация за метода “няма неправилни отговори” при общуването ни с хора с деменция и болестта на Алцхаймер като част от когнитивната стимулираща терапия.

Радио час 8 Amazing Grace

Днес ви представяме кавър версия на един възторжен химн, превеждан като “Небесна милост” или “Удивителна благодат”, създаден от Джон Нютон през 18-ти век след лична история, която преобръща живота му. С дълбока вяра в Господ той благодари за милостта, която е получил. Песента е много известна по цял свят със своите многобройни интерпретации.

Радио час 7 Пълноценно общуване с хората с деменция и болестта на Алцхаймер

Някои аспекти и подходи за пълноценно общуване с хората с деменция и болестта на Алцхаймер. Основни насоки за това как  да изградим  умения и усет за общуване, което да е благоприятно за организирането на нашето ежедневие.

Радио час 6 – Още лятно настроение с класическа музика

В днешното издание на Радио час от нас за вас представяме изпълнението на хор и оркестър на Ave Maria от Франц Шуберт. Приятно слушане. 

Радио час 5 – Грижите за хората с деменция и болестта на Алцхаймер

Започваме с няколко думи относно осъзнаването на болния за състоянието му, както и за процеса на комуникация и новия ритъм на живот.

Радио час 4 – Още лятно настроение с класическа музика, която е вечна

В днешния Радио час от нас за вас представяме “Утро” на Едвард Григ, с което започва сюитата „Пер Гинт”, която той композира за едноименната пиеса на Хенрих Ибсен. Цялата сюита е много известна и харесвана днес.

Радио час 3 – Въвеждаща информация за деменцията

В днешното издание представяме продължение на темата за същността на болестта на Алцхаймер и деменцията.  Повече информация за поведенческите симптоми на човека с тази болест, къде се коренят причините за заболяването, както и кои са 10-те основни признака, които ни предупреждават за евентуално наличие на болестта. Също така насочваме Вашето внимание към какви специалисти можете да се обърнете за помощ и консултация.

Радио час 2 – Музикална сесия за лятно настроение

Днешното издание е с поздрав от Цветина Панайотова, цигулар и музикотерапевт. С пиесата “Summertime” ( из операта “Порги и Бес” от Джордж Гершуин, обработка за пиано и цигулка от Яша Хайфец) тя се обръща към всички слушатели и пожелава чудесно лятно настроение. (Въпреки всички трудности, които ни донесе тази година.). Тя изразява надежда, че точно тази пиеса е свързана с различни периоди и хубави спомени от живота на всеки от нас и допълва: „За мен самата именно този запис е от времена, изпълнени с прекрасни емоции, за които съм дълбоко благодарна. На рояла е Марина Капитанова – невероятен професионалист и огромна чест за мен да музицираме заедно. От сърце желая на всички слушатели здраве, свежи емоции и вдъхновение!“

Радио час 1 – Откриване на подкаст и основна информация за болестта