„Радио час от нас за вас“ е седмичен подкаст, в който Фондация „Състрадание Алцхаймер
България“ ще споделя информация, научни данни и добри практики за превенция, грижи и
отношение към хората, живеещи с деменция и за техните близки.

Екипът полага началото на инициативата като резултат от дългогодишната ни работа и обмяна на опит с други държави потемата. Нашите предавания са насочени към широката публика и към хората, които се интересуват от здравно-социалните теми, свързани с деменцията.

Ще се стремим да предлагаме помощ за грижещите се и за методите за общуване и терапия за хората с деменция, като акцентът е върху тяхното достойнство и опит.
Ще бъдат разглеждани и актуални проблеми от България и света и ще информираме обществото и относно най-добрите съществуващи решения. Ще предоставяме и музикална програма с терапевтична цел.

Инициативата се реализира с любезното съдействие на Отто пер Милле (Otto per Mille,
Waldensian Church of Italy) по проект „Центрове за информиране, консултиране и подкрепа на
хората, живеещи с деменция в София и Варна”.

Радио час 1 – Откриване на подкаст и основна информация за болестта

Радио час 2 – Музикална сесия за лятно настроение

Днешното издание е с поздрав от Цветина Панайотова, цигулар и музикотерапевт. С пиесата „Summertime“ ( из операта „Порги и Бес“ от Джордж Гершуин, обработка за пиано и цигулка от Яша Хайфец) тя се обръща към всички слушатели и пожелава чудесно лятно настроение. (Въпреки всички трудности, които ни донесе тази година.). Тя изразява надежда, че точно тази пиеса е свързана с различни периоди и хубави спомени от живота на всеки от нас и допълва: „За мен самата именно този запис е от времена, изпълнени с прекрасни емоции, за които съм дълбоко благодарна. На рояла е Марина Капитанова – невероятен професионалист и огромна чест за мен да музицираме заедно. От сърце желая на всички слушатели здраве, свежи емоции и вдъхновение!“

Приятно слушане.

Радио час 3 – Въвеждаща информация за деменцията

В днешното издание представяме продължение на темата за същността на болестта на Алцхаймер и деменцията.  Повече информация за поведенческите симптоми на човека с тази болест, къде се коренят причините за заболяването, както и кои са 10-те основни признака, които ни предупреждават за евентуално наличие на болестта. Също така насочваме Вашето внимание към какви специалисти можете да се обърнете за помощ и консултация.

Радио час 4 – Още лятно настроение с класическа музика, която е вечна

В днешния Радио час от нас за вас представяме „Утро“ на Едвард Григ, с което започва сюитата „Пер Гинт”, която той композира за едноименната пиеса на Хенрих Ибсен. Цялата сюита е много известна и харесвана днес.