Подкрепа на възрастните роднини в риск от коронавирус

 

Животът продължава след социалната изолация 

Съветите на медицинските власти в продължаващата обстановка на временни противоепидемични мерки е всички да продължат да спазват социалното дистанциране и всички останали мерки – измиване на ръцете и други хигиенни мерки.

Ако родителите ви или възрастните ви роднини продължават да се самоизолират у дома, ще ви предоставим кратко ръководство за някои практически мерки с фокус за хората, живеещи вкъщи.

 

Как да обезопасим дома?

Правилата за социално дистанциране и самоизолация са от първостепенно значение, но в действителност може да бъде много трудно да се осъществят у дома.

Най-добрите съвети са:

Дръжте дезинфектанта за ръце до всички врати, водещи извън дома

Мийте ръцете си всеки път, когато влезете отвън (особено след пазаруване) Използвайте отделни кърпи, салфетки и почиствайте други редовно използвани предмети.

Избърсвайте редовно кухненските повърхности.

Поддържайте чисти повърхностите на банята и ги забърсвайте след употреба

Опитайте се да спазвате разстояние от 2 м – поздравът с лакътя не е лош вариант.

Ако предоставяте лична грижа или помощ с обличането и т.н. за родители или възрастни хора, трябва да носите маска и ръкавици и предпазно облекло, ако можете да се снабдите с такова.

Планиране на лекраствената терапия

Ако все още не сте запознати с лечението на родителите си или човека, за когото се грижите, направете списък с постянните лекарства, които той приема.

В допълнение към предписаните лекарства, запасете се с комплект за първа помощ – парацетамол, пластири, антисептици и всичко друго, което се използва редовно – капки за очи, памучни клечки, памперси и др.

Безопасно ли е да пазарувате за възрастни родители? Докато спазвате мерките за социално дистанциране при пазаруване – минимум 1,5 метра разстояние, спазване на установените в магазините обозначителни линии и т.н. – и миете ръцете си, когато се приберете вкъщи – можете да пазарувате безопасно.Големите търговци продължават да предоставят онлайн доставки и можете да се възползвате да поръчате продукти.  

Всички искаме нашите улици да се оживят и търговците да процъфтяват, затова можем да насърчим пазаруването в кварталите, ако е възможно. Сега мнозина доставят храна. Проверете какво се предлага в квартала ви – чрез facebook групи, центрове на местни общности и клубове и други.

Създават се квартални групи – чрез приложенията WhatsApp, Facebook и т.н.,  така че регистрирайте се – не само за родителите си, но и за вашата общност. Това ще бъдат огромни екипни усилия.


Услуги за доставка на храна

Може да потърсите доставчици на храна, които снабдяват магазините в квартала или които правят доставка по домовете. Другите опции включват да се запишете за услуги за доставка на храна или да поръчвате от сайтовете на големи доставчици, включително и занапред. Съседи или местни групи може би са стартирали услугите храна на колела или доставки или просто готвене и споделяне на храна със съседи и приятели.

Поддържане на социални контакти, активен и здравословен живот и използване на свободно време и развлеченияРеалността на изолацията за дълъг период от време за всички нас наистина е обезпокоителна. Докато в нормално време възрастните родители може да не излизат много често, самоналоженото карантиниране може да се окаже доста стресиращо.

Поддържане на връзка по време на самоизолация

Поддържането на връзка със семейството и приятелите е толкова важно в момента. Ежедневните имейли или действително написаните на ръка писма – в свят, в който писането на писмо изглежда е почти забравено – е толкова лесен начин за свързване и осигуряване на истинска радост.

Може би родителите ви вече са се оборудвали с компютър или смартфон, но може да се наложи да предприемете кратко обучение за работа със Skype или WhatsApр, за да могат да водят редовни видео разговори със семейството и приятелите си.

Може би имате стар телефон в чекмеджето или лаптоп, който вече не използвате … … сега е моментът да ги пуснете в употреба.

Може да започнете отворени скайп сесии – измежду другите ви дневни дейности- например докато готвите вечеря – опитайте се да инициирате просто общ чат с близки.

Поддържане на здравословен живот по време на самоизолация

Обичайните упражнения може да не са възможни, но има много начини за поддържане на здравето; дори просто да се разхождате из градината всеки ден е нещо. Или може би упражнения за изпълнение на закрито за хората без външно пространство и двор. В интернет например има видеоклипове и планове за упражнения за редица нужди – от подобряване на гъвкавостта до подържане на обща физическа форма.

Поддържане на възрастните роднини у дома активни

По време на засилените противоепидемични мерки може би е време е да премахнете праха от DVD колекцията, или да активирате абонамента за кабелна телевизия, което би било добро допълнение към начините за прекарване на свободното време. Може би сега е моментът да се запознаете с подкасти и интернет радиа или аудио книги. Можете да се възползвате от редица видове забавления – от виртуални посещения на музеи до филмови продукции и други културни дейности.

Други възможности за ангажиране на вниманието на възрастните могат да бъдат: изследване на родословното дърво, започване на ново хоби или изучаване на ново умение – може би нов език. Може да се запишете на онлайн курс в университети за третата възраст или може да играете на различни игри.

За по-академично ориентираните хора има достъп до някои от най-добрите университетски курсове по интернет, включително и безплатни. Ако не е възможно да влезете в интернет, създайте списък за четене и споделете книги (или истински книги, или аудио книги). Какво ще кажете за създаване на книжен клуб – или всъщност какъвто и да е клуб – свързан с хубаво вино, музика, храна.

Терапевтична и полезна дейност биха били занятията с градинарство и прекарването на свободно време в двора на къщата, където е възможно.

Парични средства и плащане на сметки

Може да се наложи да се въведат решения за достъп до пари в брой за възрастните родители, тъй като банковите картите са все по-използвано средство в магазините, може да се наложи да се уверите, че възрастният роднина разполага с правилната карта.

Превенция на измами спрямо възрастните и злоупотреби

За съжаление може да се очаква увеличение на измамите и злоупотребите с възрастните– по телефона, и-мейла и дори, не дай Боже, до прага на дома. В настоящата ситуация е дори по-очаквано от нормалното за родителите ви да не отговарят на телефона; да не отварят вратата или да изтриват електронната поща. Най-малкото те никога не трябва да дават на никого (дори на човек, който твърди, че е от банката или домашен майстор и др.) подробности за банковите си сметки, пароли и т.н. Никога на никого.

Материалът е подготвен от:

https://www.agespace.org/care/elderly-care-at-home/supporting-elderly-coronavirus