Месец на Алцхаймер

Гр. Варна, 21 септември 2018 г.

 

Съобщение до медиите

Световен ден, посветен на болестта на Алцхаймер – Лекарка сама поставя диагнозата си деменция

По повод 21 септември – Световния ден, посветен на болестта на Алцхаймер, Международната алцхаймер организация публикува „Световния доклад за болестта на Алцхаймер за 2018 г. – актуално развитие в изследванията в областта на деменцията”

  • На всеки 3 секунди някой по света развива деменция
  • Разходите за овладяване на деменцията през 2018 г. се равняват на трилион долара 
  • Деменцията е на седмо място по причиняване на смърност в света
  • Много държави не разполагат с методи за диагностика и достъп до клинични изпитания и до достатъчен брой медицински специалисти и изследователи със специализация по темата.

Лондон, 21 септември 2018 г. Лекарка от Обединеното кралство, която успява сама да постави диагнозата си деменция, след като е била погрешно диганостицирана от невролога си, призовава за незабавни мерки и усилия за справяне с болестта чрез изследвания и диагностика.  

Д-р Дженифър Бют е вече една от 50-те милиона души по света, които живеят с деменция. Очаква се този дял неимоверно да нарасне до 152 милиона до 2050 г.

“В началото бяха пароли, не можех да запомням пароли и имена. Първият невролог, който посетих не беше склонен да направи тестове, той каза, че ми няма нищо”, споделя д-р Бют.

“Скоро след това започнах да не мога да разпознавам хора, които познавам от 20 години. Ето така започна всичко.”

Днес, 21 септември, по повод Световния ден, посветен на болестта на Алцхаймер, Международната алцхаймер организация публикува Световния доклад за болестта на Алцхаймер за 2018 г. (www.alz.co.uk/worldreport2018 ). С разпространението на доклада д-р Бют се надява да бъдат постигнати по-широка информираност и разбиране за деменцията.

“Когато работех като лекар, много малко се правеше проактивно за деменцията. Моята надежда е, че Световният доклад за болестта на Алцхаймер за 2018 г. допринася в голяма степен за така необходимия обществен отзвук, внимание и финансиране за справяне с деменцията, която предизвиква глобална криза в областта на здравеопазването”, заявява тя.

Изпълнителният директор на Световната алцхаймер организация, Паола Барбарино, вярва, че един процент от обществените разходи за деменцията могат да бъдат насочвани за финансиране на изследвания.

 

„Много сме горди да разпространим Световния доклад за болестта на Алцхаймер за 2018 г. – актуално развитие в изследванията в областта на деменцията”, каза г-жа Барбарино.

“Този доклад задава въпроса къде сме сега, защо не се е осъществил голям пробив в борбата с болестта през последните 20 години и какви са бариерите за намиране на решения. Той съдържа информация за новостите в тази област, новите граници на изследванията на деменцията и подчертава нашия жизненоважен призив за увеличаване на финансирането за изследвания в областта на деменцията.”

Деменцията е сред причините за най-големите здравни и социални кризи на 21 век и за съжаление все още в повечето от случаите диагнозата се поставя твърде късно. Все още няма лечение на заболяването и то е на седмо място по причина за смъртност в световен мащаб.

“Без значителни инвестиции в изследванията на деменцията, няма да можем да се впуснем към нови хоризонти. Глобалното съотношение на публикациите за невродегенеративни разстройства в сравнение с тези за рака е изумително: 1:12. Няма все още достатъчно хора, ангажирани в проучванията за деменцията и това трябва да се промени.” Световната алцхаймер организация отправя този призив и дебат към правителствата и сектора на бизнеса, които могат чрез заделяне на финасиране да помогнат за по-добър живот на хората, живеещи с деменция и техните семейства. 

Световния доклад за болестта на Алцхаймер за 2018 г. е съставен от някои от най-изявените имена в световен мащаб в областта на изследванията на деменцията (Алиреза Атри, международно признат когнитивен невролог, проф. Барт де Строопер, директор на Института за изследване на деменцията, Великобритания, носител на Голямата европейска награда за 2017 г. за изследвания в областта на деменцията, проф. Гордън Уилкок, съ-основател на Алцхаймер Общество – Великобритания и на първата мултидисциплинарна мемори-клиника, Джеф Къмингс, директор на Кливлънд клиника в Лу Руво центъра за мозъчно здраве в Лас Вегас, Кейт Бингам, управляващ партньор от СВ Хелт Мениджърс, която е помогнала за създаване на Фонд за стратегически инвестиции за открития в областта на деменцията, д-р Кенджи Тоба, проф. Адесола Огунии, Юнивърсити колидж хоспитал, Ибадан, Нигерия).

Фондация „Състрадание Алцхаймер България” участва в отбелязването на Световният ден и месец на Алцхаймер (международна кампания, която се провежда през месец септември, с цел повишаване на осведомеността и справяне с предизвикателствата относно стигмата около деменцията). Дейностите включват представяния и прожекция на филм, провеждане на група за взаимопомощ в гр. Варна на 21 септември, Алцхаймер кафе и събития в дом за възрастни хора, разпространение на информационни материали и изложба на рисунки (изработени от хора с деменция) в Дома на културата в град Скопие, събитие по повод кампанията “Move for Dementia”. Фондацията, носител на две европейски награди от Мрежата на Европейските фондации, продължава изпълнение на проекта „Заедно уважаваме, популяризираме и действаме – включващо общество за всички възрасти и всички стадии на деменцията“ с дейности по създаване на местни мрежи за подкрепа;  групи за самопомощ (подкрепа); изследване и фокус-групи; културни и обществени мероприятия.

@AlzDisInt #WorldAlzMonth

 

Международната алцхаймер организация е международно обединение на 90 Алцхаймер асоциации от цял свят, в официални отношения със Световната здравна организация. Визията й е профилактика, грижи и включване днес, и лечение утре. Международната алцхаймер организация вярва, че ключът към спечелването на борбата срещу деменцията се крие в уникалната комбинация от глобални решения и познания на местно ниво. Организацията работи на местно ниво, като дава възможност на Алцхаймер асоциациите да популяризират и предлагат грижи и подкрепа на лица с деменция и обгрижващите ги, като същевременно работи и на глобално ниво с фокус върху деменцията и кампания за промяна на политиките. За повече информация: www.alz.co.uk

Световният месец на Алцхаймер е международна кампания, която се провежда през месец септември, с цел повишаване на осведомеността и справяне с предизвикателствата относно стигмата около деменцията. Световният месец на Алцхаймер стартира през 2012 г. Световният ден, посветен на борбата с болестта на Алцхаймер е на 21 септември всяка година.