Онлайн посещение на Лувъра за домовете за хора с деменция в Разград и Казанлък

В навечерието и на самия национален празник на Франция 14 юли 2021 г. бяха проведени две поредни арттерапевтични сесии  с Мариана Петрова.   Всички имаме нужда да се насладим от красотата на творенията на световното изкуство в нашето ежедневие. 

Едно вълнуващо посещение на Лувъра, който притежава 380 000 обекта от почти всички периоди на човешката цивилизацията. Подбраните цветни снимки и прекрасни шедьоври на световното изкуство представи арттерапевтът Мариана, която съумя по изключително подходящ начин  да поднесе прекрасните картини с кратка анотация към тях.

Незабравимата Джоконда на Леонардо да Винчи бе представена и дори стана вдъхновение за една от резиденките на дома в Разград да оцвети почти съвършено шаблонът на картината, подготвен специално за тази арт сесия.

Посещението на Лувъра бе придружено с музикални миниатюри от френския национален епос.

Френският флаг бе изработен и представен за тази тематична сесия в дома в Разград. 

За дома в Казанлък онлайн посещението на Лувъра бе допълнено с картини от българската национална класика, пейзажи, селски бит и незабравимият  Владимир Димитров – Майстора с картината  „Жътвар“,  Стоян Сотиров с „Розоберачки“, обичаният Иван Мърквичка – „На чешмата“, както и френският творец Констан Тройон – „Пазителката на пуйките“.

Освен френската музика прозвучаха и български народни фолклорни мотиви.

Арттерапията ще продължи с още сессии през август, септември и октомври в рамките на проекта   „Хората, живеещи с деменция, като част от включваща общност” по инициативата „За нашите родители” #BCause

Вижте снимки ТУК