Да надбягаме деменцията заедно

На 5 октомври 2019 от 09.00 часа в Южния парк (пред паметника с гълъбите) в София Гражданско сдружение “Алцхаймер България” и фондация “Състрадание Алцхаймер България”, ще се включим с наша кауза в редовното съботно 5 км бягане организирано от “5kmrun”.

„Здравна превенция чрез спорт“ е нашето послание, с което искаме да отбележим световния ден на болните от Алцхаймер, който е на 21ви септември, съпътстващ от още два дни посветени от международната общност на физическото и психическо здраве на възрастните хора – Международния ден на възрастните хора (1ви октомври) и Световния ден за психично здраве (10ти октомври).

Спортът има доказано благоприятно влияние върху нашето психическо и физическо здраве. Редовното водене на здравословен начин на живот и спортуването намалява рисковете от различни форми на деменция и Алцхаймер.

В световен мащаб учените все още не могат да намерят лек за различните форми на деменция и Алцхаймер, но в едно са категорични спортът като превенция може да забави или дори да предотврати заболяването.

На 5ти октомври Гражданско сдружение “Алцхаймер България” и фондация “Състрадание Алцхаймер България” с помощта на “5kmrun” искаме да поставим началото на дългосрочна работа за създаване на условия за превенция чрез спорт.

За нас е радост, да си сътрудничим с 5kmrun, организация, която провежда ежеседмично 5км бягания в София, Варна, Бургас и Пловдив. След еднократна регистрация на сайта http://www.5kmrun.bg/reg_form.php, вие вече можете да участвате целогодишно и безплатно (всяка събота) в свободно организираните от тях паркови бягания.

Бягайте с нас на 5-ти октомври, за да надбягаме деменцията заедно.